Byl nalezen další nacistický masový hrob. Jsou v něm i ostatky členů polského odboje

 Objevy 
01. září 2021 07:26 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Objevený masový hrob obsahuje ostatky pěti stovek obětí (ilustrašní foto) Depositphotos
Objevený masový hrob, který se nacisté snažili na konci druhé světové války zničit, obsahuje ostatky pěti stovek obětí a je dalším důkazem šíleného nacistického běsnění v polské oblasti Pomořansko na začátku války.

Nacisté zabili v Pomořansku až 35 000 lidí na začátku války a vrátili se tam znovu v roce 1945, aby zabili ještě více lidí a také skryli důkazy o předchozích masakrech exhumací a spálením těl obětí. Navzdory tomu se ale polským archeologům podařilo jeden z masových hrobů najít.

Pomořanské masakry jako předehra holokaustu

Tzv. pomořanské masakry z roku 1939 byly prvním velkým zvěrstvem nacistické armády za druhé světové války v Polsku. 12 000 lidí bylo zabito v lesích kolem vesnice Piaśnica a 7 000 lidí pak v lesích poblíž vesnice Szpęgawsk. Někteří historici tvrdí, že masakry byly předehrou k pozdějším nacistickým zvěrstvům spáchaným během holokaustu.

Jedné z oblastí Pomořanska, která leží poblíž předměstí města Chojnice, se dokonce  začalo říkat Údolí smrti. Ne všechny masové hroby se ale podařilo objevit, a to včetně těch z roku 1945.

Nacisté využili polských zákopů

Archeologové odhalili zákopy, které polská armáda vykopala v roce 1939 v očekávání války s Třetí říší. A těch nakonec nacisté využili k ukrytí těl obětí masakrů. Samotné popravy probíhaly u zákopů a těla obětí padala přímo do zákopů nebo je tam nacisté házeli. Zákopy pak zasypali zeminou.

Historické zkoumání tisícovek artefaktů, které archeologové v masovém hrobu našli, ukázalo, že některé z obětí byli součástí polského odboje. Tým také doufá, že pomocí analýzy DNA identifikuje další oběti. Poté, co vědci dokončí svou práci, nalezené pozůstatky budou znovu uloženy zpět v Údolí smrti a místo se stane oficiálním válečným hřbitovem. Dále čtěte: Nová data naznačují, že Machu Picchu je mnohem starší, než jsme si dosud mysleli.

Zdroj: Cambridge.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?