Další krize na obzoru. Na Zemi dochází písek, který je po vodě druhou nejpoužívanější komoditou, jejíž spotřeba není nijak regulována

 Země a Příroda 
05. května 2022 10:17 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Písku na Zemi povážlivě ubývá Unsplash
Může se to zdát jako nesmysl, ale je to vážná věc. Na Zemi je totiž písek po vodě druhou nejpoužívanější komoditou, jejíž spotřeba není nijak regulována. A to do budoucna představuje velký problém.

Bez písku se totiž neobejde žádný stavební projekt. Na celé zeměkouli se tak ročně spotřebuje 50 miliard metrických tun písku. Navíc jeho těžbu nikdo a nic nereguluje.

Písek je sice všude, ale dochází

Minulý týden Program OSN pro životní prostředí (UNEP) vydal novou zprávu s doporučeními, jak se vyhnout krizi s nedostatkem písku. Toto shrnutí následuje po zprávě UNEP z roku 2019, ve které organizace říká, že písečná krize byla dlouho přehlížena, uvádí zpráva Popular Mechanics.

"Abychom dosáhli udržitelného rozvoje, musíme drasticky změnit způsob, jakým vyrábíme, stavíme a spotřebováváme produkty, infrastruktury a služby,“ píše Pascal Peduzzi, koordinátor UNEP.  "Naše zdroje písku nejsou nekonečné a musíme je využívat moudře. Pokud dokážeme pochopit, jak nakládat s nejvíce těženým pevným materiálem na světě, můžeme odvrátit krizi a přejít k oběhovému hospodářství.“

Písek je sice na první pohled všude, ale také ho spotřebováváme v obrovském množství. Je nejdůležitější přísadou do betonu. Nebo položili jste si někdy otázku, z čeho je sklo? Přece z roztaveného písku. Co je páteří křemíku, hlavního hráče v technologickém průmyslu? Samozřejmě písek. V důsledku toho světová poptávka po písku začala obnažovat koryta řek a pláží. Zpráva NPR z roku 2017 dokonce říká, že kácíme lesy a ničíme zemědělskou půdu, jen abychom se dostali k dalšímu písku.

Písek ale v přírodě potřebujeme. Plní totiž klíčové environmentální role. Je mimo jiné hlavním faktorem ochrany před bouřkovými vlnami, zajištuje zdravá přírodní stanoviště pro různé druhy fauny  a poskytuje ochranu proti erozi.

To znamená, že písek potřebujeme nejen pro stavby našich domovů a infrastruktury či pro výrobu mobilů a televizí, ale také je důležitý pro životní prostředí.  A protože těžba písku není nijak regulována, často k ní dochází v citlivých oblastech, což ohrožuje biologickou rozmanitost a vytváří další environmentální rizika, která se mohou změnit v reálné hrozby.

UNEP chce nyní přemýšlet o jasných standardech pro těžbu písku z mořského dna a požaduje rovněž podporu jiných materiálů ve stavebnictví. V budoucnu se tento sektor bude muset více zaměřit například na drcenou horninu, recyklovaný stavební a demoliční materiál nebo rudný písek, vedlejší produkt samotné těžby písku.

Zkrátka až do teď byl písek samozřejmostí a nutno dodat, že velmi levnou samozřejmostí. Do budoucna se ale písek stane další vzácnou komoditou.

Zdroj: Popular Mechanics, BBC

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve