Vědci zjistili, jak a kdy Slunce zemře. S tím bohužel přijde i konec naší sluneční soustavy

 Vesmír 
06. září 2021 10:36 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Až Slunce začne umírat, zničí naši planetu Pixabay
Vědci už vědí, jak bude vypadat naše Slunce poté, co zemře. S tím přijde i konec naší sluneční soustavy a my lidé už u toho rozhodně nebudeme.

Dříve si astronomové mysleli, že se Slunce promění v planetární mlhovinu, tedy světelnou bublinu plynu a prachu. Ale jak to bude doopravdy?

Slunce nejdřív pohltí Zemi a pak zemře

Mezinárodní tým astronomů v nové studii zjistil, že planetární mlhovina je skutečně nejpravděpodobnější konec Slunce. Než ale k tomu dojde, bude to pro Zemi a lidstvo velmi drastické.

Slunce je staré asi 4,6 miliardy let. Na základě pozorování jiných hvězd astronomové předpovídají, že dosáhne konce svého života asi za dalších 10 miliard let. Než se ale tak stane, bude to drsné. Asi za 5 miliard let se Slunce má proměnit v červeného obra. Jádro hvězdy se zmenší, ale její vnější vrstvy se rozšíří ven na oběžnou dráhu Marsu a pohltí přitom naši planetu. Pokud tu samozřejmě ještě vůbec bude.

Jedna věc je ovšem jistá. V tu chvíli už lidsvo existovat rozhodně nebude. Lidstvu ve skutečnosti zbývá jen asi jedna miliarda let, pokud nenajdeme místo, kam se přestěhovat. Je to proto, že Slunce zvyšuje svoje záření přibližně o 10 procent každou miliardu let. A to přinese konec života na Zemi. Naše oceány se vypaří a povrch bude příliš horký, než aby se na něm vytvořila voda.

Několik předchozích studií zjistilo, že aby mohla vzniknout jasná planetární mlhovina, počáteční hvězda musí být až dvakrát hmotnější než Slunce.

Ze Slunce zbyde jen mlhovina

Nová studie pomocí počítačového modelování zjistila, že stejně jako 90 procent jiných hvězd, tak i naše Slunce se s největší pravděpodobností promění z červeného obra v bílého trpaslíka a poté skončí jako planetární mlhovina.

"Když hvězda zemře, vyvrhne do prostoru hmotu plynu a prachu známou jako její obálka. Obálka může být až poloviční, než je hmotnost hvězdy. Tím se odhalí jádro hvězdy, které v tomto bodě života hvězdy běží bez paliva, nakonec se vypnne a zemře,“ vysvětlil astrofyzik Albert Zijlstra z University of Manchester. Dále čtěte: Ve sluneční soustavě je osm známých planet. Pokud planeta 9 skutečně existuje, vědci už vědí, kde ji hledat.

Zdroj: Science Alert.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod