Vědci spočítali, za jak dlouho se objeví nová velká pandemie. Výsledek asi nikoho nepotěší

 Věda a Výzkum 
31. srpna 2021 07:12 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Pandemie španělské chřipky v minulém století zabila 100 milionů lidí Depositphotos
Velké pandemie jako ta, kterou právě procházíme, nejsou tak neobvyklé, jak jsme si dosud mysleli. A proto se vědci rozhodli spočítat, jaká je pravděpodobnost, že se nějaká nová velká pandemie zase brzy objeví.

Jeden výsledek této nové studie je rozhodně pozitivní. Totiž pravděpodobnost, že se něco takového, jako je covid-19, objeví každý rok, je pouze dvouprocentní.

Jednou za život ale velkou pandemii zažije každý

Druhým a důležitějším výsledkem studie je fakt, že každý z nás má 38procentní šanci, že alespoň jednou zažije velkou pandemii. A co hůř, podle vědců bude tato pravděpodobnost větší a větší. "Lze říci, že velké pandemie, jako je covid-19 a španělská chřipka, jsou relativně pravděpodobné,“ řekl William Pan, globální výzkumník environmentálního zdraví Duke University.

Tým se podíval na historický záznam epidemií od roku 1600 až po současnost. Našli 476 zdokumentovaných epidemií, z nichž přibližně polovina měla známý počet obětí. Asi 145 způsobilo méně než 10 000 úmrtí, zatímco u 114 dalších, o kterých víme, údaj o obětech chybí.

Důležitou informací rovněž je, že infekční onemocnění, která jsou v současné době aktivní, byla z analýzy vyloučena, včetně covid-19, HIV a malárie.

Velké pandemie jsou pravděpodobnější než ty malé

Extrémní epidemie jsou relativně pravděpodobné. Toto zjištění naznačuje vysokou pravděpodobnost výskytu pandemií podobných covid-19 s tím, že se současná osmatřicetiprocentní pravděpodobnost může během příštích desetiletí zdvojnásobit.  Takže i když se rychle vzpamatujeme z aktuální pandemie, je důležité vědět, že se brzy můžeme dočkat další pandemie.

A to je důležité především pro odborníky. Je potřeba vypracovat systémy včasné reakce, podporovat výzkum a budovat kapacity pro zvládnutí léčby velkého počtu nemocných. Dále čtěte: Vědci zjistili, co kromě genů vede k dlouhému životu.

Zdroj: PNAS.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47