Na jednom z vulkanických ostrovů u indického pobřeží vědci objevili dosud neznámého tvora

 Objevy 
19. května 2021 19:41 / Lukáš Bauer
  1
📷
2 fotografie v galerii
Na ostrově zvaném Pekelná jáma byl objeven drobný savec Pixabay
Vědci objevili na ostrově zvaném Pekelná jáma dosud neznámý druh malého savce. Tento drobný tvor se řadí mezi takzvané bělozubky a dokázal se skvěle přizpůsobit tamním vulkanickým podmínkám. O svém jedinečném objevu vědci informovali v rámci studie, která byla zveřejněna v časopise Scientific Reports.

Na pustém ostrově u indického pobřeží zvaném Pekelná jáma skupina biologů objevila drobného savce, který patří mezi takzvané bělozubky. Tento drobný savec vědce překvapil tím, jak skvěle se dokázal adaptovat na chudé podmínky vulkanického ostrova, kde se živí převážně hmyzem.

Vědci tohoto drobného tvora pojmenovali Crocidura narcondamica podle ostrova, na kterém byl objeven. Ostrov se jmenuje Narkodam, což pochází z tamiliského naraka-kundram, což znamená Pekelná jáma. Bělozubky jsou skupinou drobných hlodavců z čeledi rejskovitých a jsou tedy v mnohém našim rejskům podobné. Na rozdíl od rejsků však mají čistě bílé zuby.

Objev přichází po desítkách let

„S tímto objevem se počet savců nalezených v zemi zvýšil ze 429 na 430,“ uvedl pro The Hindu jeden z autorů studie Kailash Chandra. V této časti světa přitom nebyl savec objeven dlouhé desítky let. O to více jsou vědci překvapeni, že k objevu došlo zrovna na vulkanickém ostrově, který je vzdálený více než 440 kilometrů od pobřeží Myanmaru.

Tento tvor je tak na vulkanickém ostrově naprosto izolován od zbytku světa a vědci předpokládají, že by v této oblasti mohli objevit i další neznámé druhy zvířat. Izolovaný ostrov se rozkládá na ploše 6,8 km2 a jeho nejvyšší vrchol se tyčí do výšky 700 metrů nad mořem. Celý ostrov je hustě porostlý a není na něm nic, co by lidé mohli využít.

Měří jen pár centimetrů

Nový druh bělozubky byl objevený nedaleko pobřeží ostrova. V místních lesích nachází dostatek potravy, kterou tvoří nejčastěji hmyz. Na rozdíl od kontinentálních bělozubek je o něco menší, měří jen 67 milimetrů. Jinak je ostatním bělozubkám značně podobná – že se jedná o zvláštní druh, musela potvrdit až genetická analýza. Dále čtěte: (Král toxického podsvětí. Vědci objevili záhadného predátora v hlubinách jedovatých jeskyní v Rumunsku).

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008