Události kolem UFO v Roswellu z roku 1947 nebyly dosud vysvětleny

 Záhady a tajemství 
18. května 2021 14:18 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Skutečně neidentifikovatelný létající objekt dopadl na ranč v Novém Mexiku? Depositphotos
V americkém městě Roswell je fastfoodová restaurace ve tvaru létajícího talíře, prakticky jen kousek od místa záhadného incidentu, ke kterému došlo v roce 1947. Tehdy farmář objevil trosky rozptýlené kolem jeho ovčí pastviny, což vyvolalo spekulace, že tam havaroval neidentifikovaný létající objekt, tedy UFO.

V červnu, případně počátkem července 1947, William Brazel udělal šokující objev. Na ranči našel trosky, o nichž 8. července 1947 informoval místní deník Roswell Daily Record.

Brazel do té doby o létajících talířích nikdy neslyšel. Ale v posledních dnech už místní i piloti pozorovali neidentifikovatelné objekty, které létaly velkou rychlostí. A to trvalo několik týdnů v mnoha oblastech Spojených států. Brazel proto nakonec vydal krabici s troskami, které shromáždil se svou manželkou a dětmi, šerifovi Georgovi Wilcoxovi z Roswellu.

Co se stalo pak?

Podle knihy Davida Clarka "The UFO Files: The Inside Story of Real-Life Sightings“ z roku 2012 vydal informační důstojník RAAF Walter Haut 8. července tiskovou zprávu: "Mnoho pověstí o létajícím disku se stalo včera realitou, když zpravodajská kancelář 509. bombardovací skupiny osmého letectva, Roswell Army Air Field, měla to štěstí, že získala disk prostřednictvím spolupráce s jedním z místních farmářů a šerifovy kanceláře v Chaves County.“

Ale stejně rychle, jak přišla tato zpráva, vzala armáda zpátečku a začala tvrdit, že se jednalo o trosky meteorologického balónu. Jenomže celá kauza, zametená pod koberec, si žila svým životem. Jaderný fyzik, autor a výzkumník UFO Stanton Friedman, na konci sedmdesátých let uvedl, že tehdejší trosky nebyly z tohoto světa a že vláda mu nařídila mlčet. Friedman se k incidentu vrátil a hledal další svědky. Jeho práce inspirovala Charlese Berlitze a Williama Moora k napsání knihy "The Roswell Incident“ publikované v roce 1980. Jejich závěr byl jednoduchý. Došlo k obrovskému utajení.

Konspirace s létajícím talířem začíná

Svědectví o inkriminovaném dni roku 1947 přicházela po celá desetiletí. Například jedna zdravotní sestra, která pracovala na základně Roswell Army Air Field, tvrdila, že viděla tři mimozemská těla. Skutečná bomba však přišla v roce 1994. Takže, je opravdu možné, že trosky skutečně pocházely z mimozemského plavidla?

Podle amerického letectva příběh o meteorologickém balónu nebyl pravdivý, ale neměl zakrývat skutečnost, že Zemi navštívili malí zelení muži. Ve skutečnosti mělo jít o utajovaný projekt, který díky technice na balónech ve vysoké nadmořské výšce měl zachytit zvukové vlny generované testy sovětských atomových bomb. Mělo jít o projekt Mogul a říkalo se, že běžel mezi lety 1947 a 1949. Navíc se tvrdilo, že balóny byly vyrobeny z neobvyklého materiálu. Takže případ uzavřen? Vůbec ne.

Projekt Mogul totiž podle dostupné dokumentace selhal, a tak se let číslo čtyři - ten, co měl havarovat, vůbec neuskutečnil. Také selhala všechna ostatní vysvětlení: Nebyla to ani letecká nehoda, ani raketa ani běžný meteorologický balón.

Spekulace pokračují

Jak šel čas, objevovala se nová a nová svědectví, nebo alespoň trochu promluvili bývalí armádní důstojníci. Jenomže ne zcela. Pouze například vyvraceli, že by šlo o nehodu balónu. Důstojníci tajných služeb dokonce připouštěli, že museli zachovávat mlčenlivost.

Stejně přesvědčivé bylo i svědectví rodiny Patricka Saunderse, který pracoval na základně v Roswellu v roce 1947, který řekl, že šlo o něco podobného proudovému stíhači, že dokumenty a složky o incidentu byly zničeny nebo změněny a že svět nebyl připraven na pravdu, protože by to způsobilo sociální otřesy.

A tak je Roswell město, které bude navždy spojeno s jedním z největších tajemství všech dob. A možná nikdy skutečně nedosáhneme shody ohledně pravdy, která je někde tam venku. Dále čtěte: Největší indiánské město Severní Ameriky bylo při příjezdu Kolumba prázdné. Obyvatelé záhadně zmizeli a vědci dodnes nevědí, proč.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve