Vědci zjistili, jak skryté podvodní síly zvýšují intenzitu hurikánů

 Země a Příroda 
18. května 2021 08:35 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Hurikány jsou v posledních letech stále ničivější Pixabay
Dříve neobjevené podvodní proudy mohou vážně zvýšit sílu hurikánů, ukazuje nová studie, která by měla v budoucnu zpřesnit předpovědi bouřkových systémů.

Zjištění byla učiněna pomocí podrobných měření během hurikánu Maria kategorie 5 z roku 2017, pro která byla pořízena data ze sady podpovrchových oceánografických nástrojů. Analýza odhalila interakce mezi oceánskými ostrovy a hurikánem, jehož intenzita stále stoupala.

Co vědci zjistili

Vědci zjistili, že hurikán Maria získal až o 65 procent vyšší potenciální intenzitu kvůli šikmým šelfovým profilům ostrovních břehů, které vytvářely proudy, jež posilovaly a stabilizovaly různá pásma teploty v oceánu.

"Byli jsme překvapeni, když jsme zjistili, že směr blížících se větrů hurikánu vzhledem k pobřeží udržoval povrchovou vrstvu oceánu výrazně teplejší ve srovnání s chladnějšími vodami pod ní,“ říká oceánografka Olivia Cheriton z US Geological Survey. "To je důležité, protože vyšší teploty povrchu moře poskytly bouři více energie.“

Teploty na povrchu moře (SST) jsou jedním z hlavních faktorů ovlivňujících energii v hurikánu a v tomto případě záznamy ukázaly, že vody kolem pobřeží ostrovů nevychladly ani nejméně 11 hodin poté, co nad nimi hurikán Maria prošel.

Samotné vrstvení teplot hraje velkou roli v rychlostech ochlazování, protože to znamená, že se teplejší a chladnější vody nemíchají. Údaje vědců ukázaly, jak byla teplá vrstva vody zadržována rostoucím tlakem pod ní a silnými oceánskými proudy produkovanými hurikánovými větry shora.

Předpovědi nyní budou přesnější

Základní teplotní změny oceánu nejsou v současné době zohledňovány v simulacích hurikánových modelů, ale vědci ukazují, že tyto posuny mohou řídit jak intenzitu, tak směr bouřkového systému.

Existují tisíce ostrovů v tropických oceánech, které by mohly být zasaženy podobnými druhy hurikánových systémů, a nová data, která mají mnohem vyšší rozlišení než záznamy pořízené satelity nebo bójemi, by měla pomoci vytvořit přesnější předpovědi.

"Zatímco výzkum hurikánů podél amerického zálivu a východního pobřeží pokračuje vpřed, mnohem méně jsme dosud rozuměli interakcím hurikánů s malými ostrovy, jejichž komunity jsou obzvláště citlivé na škody, které hurikány způsobují,“ říká geolog Curt Storlazzi. Zlepšení předpovědi hurikánů je klíčovou součástí práce při pokusu o snížení těchto druhů dopadů.

Zajímavé je, že řada nástrojů pro měření oceánů s vysokým rozlišením, která zachytila všechna tato cenná data o teplotě vody, nesloužila původně k měření hurikánu Maria, ale nástroje tam byly ke studiu korálových útesů kolem Portorika. Dále čtěte: Žraloci jsou známí migracemi na velmi dlouhé vzdálenosti. Nový experiment odhalil zajímavou skutečnost.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod