Jedna z největších hvězdných erupcí má velké důsledky pro mimozemský život

 Vesmír 
08. května 2021 17:04 / Mirka Malá
  2
📷
2 fotografie v galerii
Erupce takové síly vědci ještě neviděli NRAO/S. Dagnello
Vědci zaznamenali jednu z největších hvězdných erupcí, jaké kdy byly v naší galaxii zaznamenány. Proudy plazmy vystřelily směrem ven od nejbližšího souseda Slunce červené trpasličí hvězdy Proxima Centauri. Erupce, které byly zhruba stokrát silnější než kterékoliv jiné v naší sluneční soustavě, změnily způsob, jakým vědci uvažují o slunečním záření a mimozemském životě.

Proxima Centauri je červený trpaslík, nejmenší, nejtemnější a nejběžnější typ hvězd hlavní sekvence v galaxii, který se nachází přibližně 4,25 světelných let od Země. Jeho hmotnost je pouze osmina hmotnosti Slunce a obíhá kolem dvou exoplanet. Jedna z těchto planet, Proxima Centauri b, je považována za další Zemi a nachází se v obyvatelné zóně.

V nové studii vědci použili devět pozemských a orbitálních dalekohledů včetně Hubbleova kosmického dalekohledu k pečlivému sledování Proxima Centauri po dobu několika měsíců v roce 2019 po dobu celých 40 hodin. 1. května 2019 tým zachytil mega erupci, která zářila pouhých 7 sekund a byla viditelná hlavně v ultrafialovém spektru.

Síla této erupce a typ záření, které vydávala, mění to, co víme o červených trpaslících a šancích na život na planetách, které je obíhají.

Nevídaná erupce

Hvězdné erupce jsou výsledkem silného magnetického pole hvězdy. Tato pole, která jsou vytvářena velkým množstvím elektricky nabitého plynu, mohou uvolnit obrovské množství energie ve formě záření.

Erupce na Proxima Centauri byla extrémně silná ve srovnání s paprsky vyzařovanými Sluncem. Na rozdíl od slunečních paprsků vyzařovala Proxima také různé druhy záření. Zejména došlo k obrovskému nárůstu ultrafialového světla a rádiových vln známých jako "milimetrové záření“.

"V minulosti jsme nevěděli, že hvězdy mohou vzplanout v milimetrovém rozsahu, takže je to poprvé, co jsme našli tzv. milimetrové erupce,“ uvedl MacGregor ve svém prohlášení.

Toto zjištění bylo možné jen proto, že tým monitoroval hvězdu pomocí takové široké škály dalekohledů, z nichž každý se zaměřoval na jinou část elektromagnetického spektra.

„Je to vůbec poprvé, co jsme zaznamenali tento druh pokrytí více vlnových délek hvězdné erupce,“ uvedla astrofyzička Meredith MacGregor ve svém prohlášení. Nová zjištění naznačují, že hvězdné erupce, které vydávají červení trpaslíci, jsou mnohem násilnější, než se dříve očekávalo, a mohly by snížit pravděpodobnost vývoje mimozemského života kolem nich.

Špatné zprávy pro mimozemšťany

Typ a množství radiace, které vydává Proxima Centauri, by podle vědců mohly životu na oběžných exoplanetách, které pravděpodobně kvůli silným erupcím nemají skutečnou atmosféru, dělat problémy. Není však nemožné, aby tam existoval mimozemský život.

"Pokud by existoval život na planetě nejblíže k Proxima Centauri, musel by vypadat úplně jinak než cokoliv na Zemi,“ uvedla MacGregor. "Lidským bytostem by se na této planetě nedařilo dobře.“

Ostatní červení trpaslíci pravděpodobně vydávají stejně silné záření, čímž se snižuje šance, že by na planetách v okolí červených trpaslíků mohl být život. "Planety ve společnosti Proxima Centauri jsou zasaženy něčím takovým ne jednou za století, ale alespoň jednou denně, ne-li několikrát denně,“ prozradila MacGregor.

Vědci nyní doufají, že k zaostření na další hvězdné erupce v naší galaxii použijí širokou škálu dalekohledů. "Pravděpodobně budou existovat ještě podivnější typy erupcí, které demonstrují různé druhy fyziky, o kterých jsme dříve neuvažovali,“ uzavírá MacGregor. Dále čtěte: Ve vesmíru je překvapivě hodně vody. Kde se bere a jak se dostává na planety?.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve