Vědci provedli zvláštní experiment na lidech. Nechali je v naprosté izolaci hluboko v temných jeskyních

 Věda a Výzkum 
28. dubna 2021 12:12 / Lukáš Bauer
  0
📷
4 fotografie v galerii
Uvnitř jeskyně dosahuje teplota maximálně deseti stupňů Celsia Depositphotos
Skupina lidí strávila v rámci vědeckého experimentu čtyřicet dní v naprosté izolaci uvnitř temného jeskynního komplexu. Patnáct dobrovolníků tak strávilo opravdu dlouhou dobu v podzemí uvnitř jeskyně Lombrives v prostředí, kde se drží teplota kolem deseti stupňů Celsia. Vědci pak sledovali, jak se lidský organismus adaptuje na tak radikální změnu prostředí.

Pod dohledem francouzských vědců strávila skupina patnácti lidí dlouhých čtyřicet dní v naprosté izolaci uvnitř temné jeskyně. V jeskynním systému Lombrives zůstalo celkem osm mužů a sedm žen v místě, kde teplota dosahuje maximálně deset stupňů Celsia a vědci pozorovali, jak se lidé dokáží adaptovat na tak náhlou změnu prostředí.

V jeskyni, kde lidé pobývali, je naprostá tma a vlhko, po celou dobu navíc neměli žádný kontakt s vnějším světem. Vědci tak v rámci tohoto náročného výzkumu sledovali, jaký vliv má na lidský biorytmus absence pravidelného střídání dne a noci a také to, jakým způsobem tato změna prostředí ovlivňuje jejich spánkový návyk.

Po skončení chodili v brýlích

Náročný experiment pro účastníky po dlouhých čtyřiceti dnech skončil uplynulou sobotu a jeskynní lidé mohli spatřit po více než měsící denní světlo. Poté, co se všichni účastníci experimentu dostali zpět na zemský povrch, museli nosit speciální tmavé brýle, protože by jim sluneční záření mohlo při tak náhlém přechodu vážně poškodit zrak. Většina lidí byla ráda, že se již z jeskyně dostala ven, ale několik účastníků si experiment pochvalovalo a dokonce uvedli, že by se do jeskyně ještě na nějakou dobu vrátili.

Vědci se během tohoto ojedinělého výzkumu pokoušeli získat data o změnách spánkových návyků v naprosté tmě, kdy lidské tělo nemůže reagovat na podněty, jako je například stmívání. Zajímavá pro vědce byla také schopnost adaptace na tak výraznou změnu prostředí a absenci kontaktu s prostředím, na které jsou zvyklí.

Čas se v jeskyni zpomalil

Jelikož byli všichni uvnitř jeskyně bez jakéhokoliv kontaktu se světem, neměli tedy ani žádné informace o tom, co se děje, jak běží čas a jediným záchytným bodem byly jejich biologické hodiny. Jejich pojem o čase byl na konci experimentu natolik zkreslený, že se většina z nich domnívala, že jim zbývá ještě nejméně deset dní pobytu. Čas v jeskyni tedy ubíhal očividně jen velice pomalu. Dále čtěte: (Med amerických včel obsahuje radioaktivní spad. Stále jsou patrné důsledky jaderných testů z šedesátých let).

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod