Poměrně nechutná studie ukazuje, co se objeví ve vzduchu, když spláchnete na veřejných toaletách

 Věda a Výzkum 
03. května 2021 07:17 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Na veřejných toaletách se raději dlouho nezdržujte Pixabay
Nový výzkum odhalil velké množství nepatrných aerosolových částic, které se objeví ve vzduchu po spláchnutí na veřejných toaletách. A tyto kapičky úspěšně přenášejí bakterie a další různé choroby.

Není žádným tajemstvím, že patogeny číhají ve stojaté vodě, moči, výkalech i zvratcích, tedy obvyklých věcech, které najdeme na veřejných záchodcích. Počítačové modely již dříve ukazovaly na to, že splachování vysílá bakterie až několik metrů do okolního vzduchu.

Co všechno se ve vzduchu na toaletách vyskytuje

Mezi tyto nepříjemnosti může patřit ebola, norovirus otravy jídlem, nebo dokonce covid-19, tvrdí vědci v této nejnovější studii, která testovala šíření aerosolizovaných částic ze splachování veřejných toalet.

Výzkumný tým vytvořil počítadlo částic umístěné v různých výškách vedle toalety a pisoáru na veřejné toaletě. Hladiny okolního aerosolu byly měřeny před a po experimentech.

"Asi po třech hodinách testů zahrnujících více než 100 proplachů jsme zjistili podstatné zvýšení naměřených hladin aerosolu v okolním prostředí s celkovým počtem kapiček generovaných při každém proplachovacím testu až na desítky tisíc,“ říká Siddhartha Verma z Florida Atlantic University.

V průběhu experimentů se aerosoly objevily až ve výšce 109 centimetrů nad toaletními mísami a až 69 centimetrů nad pisoáry a zůstávaly tam po dobu až 20 sekund.

Vědci uvádějí 69,5procentní nárůst částic o velikosti 0,3 až 0,5 mikrometru, 209procentní nárůst pro částice o velikosti 0,5 až 1 mikrometru a 50procentní nárůst pro částice o velikosti 1 až 3 mikrometry po spláchnutí.

"Toaleta i pisoár generovaly velké množství kapiček o velikosti menší než tři mikrometry, což představuje značné riziko přenosu, pokud obsahují infekční mikroorganismy,“ říká Verma. "Kvůli své malé velikosti mohou tyto kapičky zůstat ve vzduchu po dlouhou dobu.“

Jak se ochránit

Na to, kolik aerosolů se dostane do vzduchu spláchnutím toalety, má vliv několik faktorů. Podle nové studie může mít vliv tlak vody v toaletě, design mísy a síla samotného splachování. Udržování víka toalety uzavřené (pokud je má) může pomoci, i když ne tolik, protože aerosoly úspěšně unikají i mezerami.

Bez ohledu na stav proudění vzduchu v další veřejné toaletě, kterou navštívíte, existuje prakticky jen jedna rada. A to dostat se odtud co nejdříve. Vaše šance chytit něco z bakterií ve vzduchu bude mnohem nižší. Popřípadě v době, kdy jsme si zvykli nosit roušky prakticky pořád, ji raději na veřejné toaletě vůbec nesundávejte. Dále čtěte: Nový výzkum potvrdil, že lidé se jednou pravděpodobně vyvinou v jedovaté tvory.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve