Otočí se a už má v hnízdě cizí parazitické vejce. Podívejte se na mistra podvodu zvířecí říše

 Věda a Výzkum 
30. března 2021 07:49 / Lukáš Bauer
  0
📷
3 fotografie v galerii
Kukačka vede parazitický způsob života Depositphotos
Ve zvířecí říši je podobně jako v té lidské spousta různých podvodníků. Mezi ty nejobratnější patří rozhodně kukačka obecná, která využívá hnízda a služeb cizích ptáků k výchově svých mláďat bez jejich vědomí. Vědci zjistili, že dokáže snést vejce do hnízda oběti za pouhé čtyři vteřiny.

Vědci z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd ČR nashromáždili velké množství nahrávek z fotopastí, kde je zachyceno obratné chování kukaček obecných, když se snaží snést vejce do hnízda cizích ptáků.

Tento poměrně nenápadný šedý pták patří k jedněm z nejobratnějších podvodníků zvířecí říše. Je pro něj totiž typický parazitický způsob života, který spočívá ve snášení svých vajec do hnízd ostatních druhů ptáků. Nicnetušící oběť poté vysedí mezi svými vejci také mládě kukačky, která z hnízda většinou vyhodí ostatní vejce nebo mláďata a strhne na sebe veškerou pozornost rodičů.

Výzkum díky fotopastem

Kukačky nekladou vejce do hnízd všech ptáků, nýbrž mají oblíbených několik druhů, o kterých ví, že se o jejich mladé dobře poastarají. Jedním z takových druhů je například rákosník velký, který hnízdí většinou v blízkosti vodních toků, kde se vyskytuje vysoké rákosí. Dosud nebylo příliš známo, jakým způsobem a za jakých okolností kukačky do hnízda těchto ptáků vejce snáší.

Díky rozsáhlému výzkumu se vědcům podařilo nashromáždit více než 150 záznamů z fotopastí, kde je detailně zachyceno kukaččino chování a také snaha dostat se nepozorovaně k hnízdu svého budoucího hostitele. Celý proces průměrně tomuto ptačímu podvodníkovi trval přibližně 16 vteřin. Pokud však byla kukačka vyrušena nebo napadena, dokázala zkrátit dobu parazitace na pouhé čtyři vteřiny.

Kukaččin rituál

Vědci také zjistili, že pro kukačku je samotný proces jakýmsi rituálem. Kukačka totiž nejdříve vždy manipuluje jedním z vajec, které se v hnízdě nachází a teprvé poté do hnízda snese své vlastní vejce. Vědci také zachytili několik případů, kdy byla kukačka svým hostitelem velice agresivně napadena, přesto však do hnízda své vejce nakonec snesla. Dále čtěte: (V Argentině objevili největšího medvěda, který kdy obýval naši planetu).

Témata: kukačka, vejce, hnízdo, pták
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod