Nový výzkum předkládá důkazy o tom, že část vody na povrchu Měsíce pochází ze zemského větru

 Vesmír 
11. února 2021 08:08 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Mezi Zemí a Měsícem existuje vodní most Wang et al, 2021
Není pochyb o tom, že Měsíc má na svém povrchu vodu. Satelity zaznamenaly usazeniny ledu přetrvávající ve věčných stínech polárních kráterů. A nedávný výzkum ukázal, že voda existuje i ve sluncem zalitých částech Měsíce.

V průběhu let vědci předložili důkazy o tom, že voda na Měsíci pocházela z komet, z asteroidů, z nitra Měsíce a dokonce i ze Slunce. Nyní však nový výzkum ukazuje prstem přímo na Zemi jako zdroj části měsíční vody.

Zemská voda na Měsíci

To, že Měsíc má vodu, není už žádné překvapení. Astronomové detekovali vodu na všech možných místech ve vesmíru, ačkoli jde většinou o led. Teorií je, že voda se dostává na planety, když se formují, pravděpodobně prostřednictvím asteroidů nebo komet. Nový výzkum ale předkládá důkazy o tom, že část vody na povrchu Měsíce pochází ze zemského větru.

Je totiž pravděpodobné, že sluneční vítr je zodpovědný za část povrchové vody Měsíce. Měsíční regolit obsahuje křemičitany a protony jsou ve slunečním větru schopné redukovat kyslík z těchto křemičitanů. Tento kyslík se poté snadno spojí s vodíkem a vznikne voda.

V pravidelném cyklu několika dní, kdy je Měsíc v zemské magnetosféře, se sluneční vítr, díky kterému by se voda na Měsíci odpařila, zablokuje a povrchová voda se na Měsíci doplní. Sluneční vítr a zemský vítr se totiž liší. Sluneční vítr je primárně plazma skládající se z protonů a elektronů uvolňovaných z horní atmosféry Slunce. Ale zemský vítr je tok iontů z magnetosféry.

Vodní most mezi Zemí a Měsícem

Japonská mise Kaguya detekovala vodíkové ionty v půdě Měsíce. Detekovala také vysoké koncentrace izotopů kyslíku pocházejících z ozonové vrstvy Země. A to ukazuje na myšlenku "vodního mostu“ ze Země na Měsíc. Tento most je aktivní během několika dnů v každém kalendářním měsíci, kdy se Měsíc nachází uvnitř magnetosféry Země, a doplňuje si vodu ztracenou odpařováním.

Ačkoli tato zjištění pomohou vysvětlit povrchovou vodu na Měsíci, mohou mít také širší význam. Pokud existuje most mezi Zemí a Měsícem, který dodává vodu na Měsíc, kde jinde ve sluneční soustavě by se toto mohlo odehrávat také?

Tato studie také poukazuje na to, jak moc se musíme naučit o interakcích mezi planetami, jejich měsíci a hvězdami. Tyto interakce mohou osvětlit výskyt vody v naší a dalších slunečních soustavách. Toto výzkumné úsilí by nám také mohlo pomoci pochopit potenciální obyvatelnost vzdálených exoplanet. Dále čtěte: Nová technologie přinesla fascinující snímek Měsíce. Byl pořízen přímo ze Země.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve