Archeologové věří, že objevili Ježíšův rodný dům. Stojí jinde, než se dosud myslelo

 Záhady a tajemství 
06. prosince 2020 17:04 / Mirka Malá
  7
📷
3 fotografie v galerii
Ježíš se podle archeologických důkazů narodil v Nazaretu Pixabay
Archeologové objevili důkazy na místě, které je považováno za rodný dům Ježíše z Nazareta. Další důkaz, který svědčí o tom, že Ježíš Kristus byl skutečný člověk, který žil skutečný život.

Výzkumný pracovník Ken Dark, profesor na univerzitě v Readingu, má novou knihu o více než století archeologických vykopávek v areálu nazaretského kláštera na severu současného Izraele.

Dark je archeolog s třicetiletou kariérou a na výkopech v Nazaretu pracoval nejméně od roku 2004. Velkým průlomem, který popisuje ve své nové knize, je objevení důkazů o kamenném domě, který s největší pravděpodobností patřil Ježíšově rodině.

Nové důkazy

Z hlediska archeologie jde o důkazy o lidské snaze tvarovat kámen na bloky pro stavbu. A v mnohokrát studovaném nazaretském klášteře se tyto důkazy spojují s dříve objevenými vrstvami kostelů a dalších struktur postavených později.

Značky vytvořené různými epochami stavitelů mohou vědcům pomoci oddělit, které fragmenty a objevy patří ke kterému století, alespoň přibližně. Takto dokázali Dark a jeho kolegové identifikovat strukturu, kterou mohou zařadit do období Ježíšova života. V Ježíšově době byl Nazaret součástí oblasti zvané Galilee.

Ježíš se v Betlémě téměř jistě nenarodil

Samozřejmě se po celá staletí vedou debaty o tom, zda byl Ježíš zázračným zachráncem v příběhu o původu křesťanství. Ale historická realita z desítek nebo dokonce i stovek kusů potvrzujících důkazů z té doby svědčí o tom, že byl rozhodně reálným mužem. A to znamená, že nález místa, kde se mohl narodit, je skutečně vzácný okamžik.

Město Betlém na západním břehu Jordánu, je přitom miliony lidí uctíváno jako rodiště Ježíše. Podle novozákonní zprávy apoštola Matouše žili Ježíš a Marie v Betlémě v jižní části Judeje a později se přestěhovali do Nazaretu. Podle populárnější zprávy apoštola Lukáše cestovali Jěžíš a velmi těhotná Marie do Josefova judského rodného města Betléma, aby zde byli započítáni do sčítání. Bez ohledu na tuto variantu se oba apoštolové shodují na tom, že Ježíš se narodil v Betlémě v Judeji, městě, kde se král David narodil o tisíc let dříve. Křesťanský Mesiáš tak mohl být považován za potomka rodu Davidova.

Ale zatímco Lukáš a Matouš popisují Betlém v Judeji jako rodiště Ježíše, rozsáhlá databáze Izraelského úřadu pro starožitnosti (IAA) popisuje Betlém jako starodávné místo s vykopávkami z doby železné a kostelem a souvisejícími byzantskými a středověkými stavbami. Existuje ale úplná absence archeologických důkazů z období Herodianů, tedy z doby kolem narození Ježíše. Ty naopak existují v Nazaretu. Dále čtěte: Kdy se lidé naučili používat oheň, je stále záhadou. Pro archeology je velmi obtížné najít zachovalé důkazy.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod