Káva jako prevence závažných onemocnění: Kolik šálků denně vědci doporučují?
Káva je jedním z nejběžněji konzumovaných nápojů po celém světě a podle nejnovější studie může mít její pití pozitivní vliv na zdraví dospělého člověka. Výjimkou jsou jen těhotné ženy, lidé s neléčenými žaludečními vředy a také ti, co jsou krátce po srdeční příhodě.
Abychom lépe porozuměli vlivu spotřeby kávy na zdraví, tým vedený Dr. Robinem Poolem z University of Southampton se spolupracovníky z University of Edinburgh porovnal výsledky z 201 studií, které shromáždily údaje z observačního výzkumu a 17 klinických studií v různých zemích. A dospěl k závěru, že u kávy převažuje pozitivní vliv na lidský organismus. Pití tří až čtyř šálků může snižovat riziko některých druhů rakoviny, cukrovky, onemocnění jater a demence.
Pití kávy tak podle všeho snižuje riziko úmrtí z důvodů srdečních onemocnění, přičemž největší snížení relativního rizika je právě při třech šálcích denně. Zvýšení spotřeby neznamená větší riziko, ale příznivý účinek je méně výrazný. Káva je také spojena s nižším rizikem několika rakovin, včetně rakoviny prostaty, endometria, kůže a jater, stejně jako diabetu typu 2, žlučových kamenů a jaterní cirhózy. Zdá se také, že existuje určitá souvislost mezi konzumací kávy a Parkinsonovou chorobou, depresí a Alzheimerovou chorobou.
Eliseo Guallar z Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health k tomu uvádí, že i když pití kávy je prokazatelně bezpečné, neznamená to, že by jej měli lékaři doporučovat jako prevenci onemocnění. Jak ukazuje tato studie, někteří lidé mohou mít vyšší riziko nežádoucích účinků a existuje "značná nejistota" ohledně účinků její větší spotřeby. Navíc je káva často konzumována s produkty bohatými na rafinované cukry a nezdravé tuky, "a ty mohou nezávisle přispívat k nepříznivým zdravotním následkům," dodává.
Nicméně, dokonce i s těmito námitkami, "mírná konzumace kávy se zdá být mimořádně bezpečná a může být zařazena jako součást zdravé stravy většiny dospělé populace," uzavírá.