Série snímků, které předpovídají, jak by mohla vypadat britská města za osmdesát let

 Země a Příroda 
10. listopadu 2020 16:04 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Britská města budou v roce 2100 vypadat jako ze sci-fi filmu Ben & Jerrys
Vzhledem k tomu, jak se svět snaží o řešení změny klimatu, města, která známe dnes, se podle odborníků časem změní k nepoznání.

V sérii snímků zveřejněných v úterý vědkyní University of Lancaster Serenou Pollastri je nastíněna předpověď pro budoucnost britských velkých měst, včetně odstranění všech automobilů z jejich silnic do roku 2100. Dovedete si něco takového vůbec představit?

Londýn jako sci-fi město

Jak to tedy za osmdesát let bude vypadat? Ve městech budou stát mrakodrapy, které budou "pít" déšť, a "živé“ zelené budovy vyrostou po celé zemi. Ostatně snímky ukazují futuristické panorama Londýna, Manchesteru a Birminghamu, tedy tří velkých britských měst.

Pollastri, spoluautorka britského vládního projektu Foresight Future of Cities Project, se pokusila představit si, jak by Británie vypadala během příštích 80 let, pokud vláda nyní začne bojovat proti změně klimatu. Pollastri věří, že v budoucnu budou města představovat vzkvétající mokřady přímo v centrech metropolí, čtvrti plné komunitních zahrad a zelené budovy poháněné obnovitelnou energií. Zelená dostupná doprava nahradí většinu automobilů a přepraví zaměstnance do jejich kanceláří v mrakodrapech, které absorbují srážky. Silnice a parkoviště se promění v síť zelených koridorů propojujících městské parky s lesy, zatímco solární panely budou zdobit každou střechu.

Británie jako technologický inovátor

Nejde totiž jen o samotný boj proti změně klimatu. S ním jdou totiž ruku v ruce také nové technologie. A tak na prahu brexitu není divu, že sám britský premiér Johnson přehodnotil svůj dlouholetý postoj k obnovitelným zdrojům energie.

Johnson nyní připustil, že se zmýlil, když řekl, že britské pobřežní větrné farmy nemohou nahradit klasické zdroje energie a zavázal se, že do deseti let bude mít větrnou energii každá domácnost ve Velké Británii.

Na virtuální konferenci Konzervativní strany, která se konala 5. října, Johnson řekl: "Vaše konvice, vaše pračka, vaše elektrické auto venku a vše ostatní dostane šťávu čistě a bez pocitu viny z větru, který fouká kolem našich ostrovů.“

Johnson také slíbil investici 160 milionů liber do severních oblastí a Skotska do výstavby nových speciálních turbín u pobřeží. Dále čtěte: Překvapivé zjištění. Na pouštích, kde jsme si dosud mysleli, že nic neroste, prospívají miliony stromů.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve