Lebka z doby kamenné nese známky neúspěšné operace mozku a posmrtné dekapitace

 Objevy 
04. října 2020 09:53 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Nalezená lebka nese jasné známky operačního zákroku University of Seville
Lebka, která mohla patřit dospělé ženě, byla nalezena ve španělské jeskyni a pochází z doby přibližně 4 550 let před naším letopočtem.

Archeologové našli lebku hluboko v jeskyni Dehesilla na Pyrenejském poloostrově, vedle druhé dospělé lebky, která možná patřila muži, a ostatků mladé kozy.

Podivný nález v podivné jeskyni

Jeskyně Dehesilla je soubor jeskyní ve španělském pohoří Betická Kordillera. Artefakty doby kamenné byly nalezeny poblíž ústí jeskyně už 70. letech, ale nový objev pochází z tzv. místnosti 4, jedné z nejhlubších jeskyní v systému.

Výkop v roce 2017 odhalil dvě lebky bez čelistí, pohřbené vedle kamenných nástrojů, kousků keramiky a většiny kostry ovce nebo kozy. V jeskyni byl ale také nalezen  kamenný oltář a kruh bohatý na popel.

Je těžké určit pohlaví jedince pouze z lebky, ale velikost a tvar lebek naznačovaly, že jedna mohla patřit ženě a druhá muži. Oba byli dospělí jedinci, ale nebylo možné přesně určit jejich věk.

Lebka ženy byla po operaci

Na levé horní straně pravděpodobně ženské lebky našli archeologové něco zvláštního. Deprese nebo divot, široký asi 19 milimetrů, vykazující známky pozdějšího růstu a hojení kostí. Z tohoto místa nevycházely žádné praskliny, což vedlo vědce k závěru, že žena byla podrobena operaci mozku, takzvané trepanaci.

Trepanace byla praxe vrtání nebo škrábání díry skrz lebku do mozku. Moderní chirurgie někdy po poranění mozku odstraňuje části lebky, aby se uvolnil tlak z otoku, a je možné, že starověcí chirurgové měli stejné důvody pro tento zákrok. Na druhé straně mohla být důvodem operace také víra, že uvolňují zlé duchy.

Ať už byl důvod jakýkoli, trepanace prováděná na lebce byla neúplná. Díra nešla úplně skrz lebku. Osoba pravděpodobně žila roky po zákroku a trepanace nemusela mít nic společného s podivným osudem ženy. Řezy na lebce naznačují, že její hlava byla odstraněna od jejího těla krátce po smrti.

Neznámá doba

Nálezy v jeskyni naznačují totiž nějaký druh rituálu, možná dokonce obětní rituál. Starověcí lidé pravděpodobně zabili kozu kvůli rituálu, ale není jasné, zda obětovali také dva lidi. Možná zemřeli přirozeně, nebo mohli být zabiti úmyslně.

O pohřebních praktikách středního neolitu, kdy byly tyto lebky umístěny do jeskyně, se ví velmi málo. Nový objev je také příležitostí porovnat praktiky lidí z této oblasti v době kamenné s jejich sousedy. Dále čtěte: Těžaři v Austrálii objevili sto milionů let starý kráter po meteoritu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve