Stále je co objevovat. V Egyptě byl odhalen obrovský hřbitov s nejméně 250 hrobkami vytesanými do kamene

 Objevy 
29. května 2021 11:02 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Egypt odhalil další zajímavé naleziště, tentokrát ve skále Egyptian Ministry of Antiquities
Asi 250 hrobek vytesaných do kamene, některé s efektním uspořádáním a hieroglyfy, bylo objeveno východně od Sohágu v egyptské Východní poušti, asi 386 kilometrů jihovýchodně od Káhiry.

Hrobky navíc byly do skály vytesány v různých dobách egyptské historie, jak uvedli archeologové z egyptského ministerstva starožitností. Nejstarší stavby byly postaveny asi před 4 200 lety, tedy v době, kdy se egyptská Stará říše, jak ji dnešní egyptologové nazývají, hroutila. V této době ztráceli egyptští faraoni kontrolu nad zemí, protože řada místních guvernérů získala moc. Proč byly tyto hrobky vyřezány do skály, není jasné, ale ve starověkém Egyptě to nebyla neobvyklá praxe.

Malé hrobky s halou a galerií

Hrobky mají propracovanější architekturu, která zahrnuje vstupní chodbu vedoucí dolů do galerie s pohřební místností umístěnou v jihovýchodní části stavby. Archeologové také našli v některých z těchto hrobek kousky vápence s hieroglyfickými nápisy a objevili také zbytky talířů, které byly umístěny jako pohřební oběti majitelům hrobek, uvedlo ministerstvo ve svém prohlášení.

V jedné hrobce dokonce našli archeologové obrazy, které zobrazují majitele hrobky, jak zabíjí zvířecí oběti, a lidí, kteří za mrtvé obětují oběti, uvedl ve svém prohlášení Mostafa Waziri, generální tajemník egyptské Nejvyšší rady pro starožitnosti. 

Další hrobky zřejmě ještě budou objeveny

Nejmladší z hrobek se datují téměř před 2 100 lety, což je konec toho, čemu dnešní vědci říkají Ptolemaiovské období. V této době narůstala v Egyptě římská moc a poté, co si Kleopatra VII vzala život, se Egypt stal římskou provincií.

Tým objevil četné artefakty uvnitř hrobek, a to včetně šálků, sklenic a talířů, hrobky také obsahovaly malované sférické nádoby, které se nejspíš používaly pro skladování tekutin. To, co zbylo z kulatého kovového zrcadla, bylo nalezeno v jedné hrobce a mnoho hrobek obsahovalo pozůstatky zvířat i lidí.

Podle Waziriho to ale zdaleka není všechno, jak už to tak v Egyptě bývá. I zde totiž archeologové předpokládají, že v budoucnu odkryjí ještě další značné množství hrobek vytesaných do kamene. Dále čtěte: Starověká římská "brána do pekla“ zabíjela oběti svým smrtícím jezerem.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve