U Zdi nářků v Izraeli byly objeveny skryté podzemní komory

 Objevy 
24. května 2020 10:53 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Není jasné, k čemu podzemní komory sloužily Yaniv Berman-Israwl Antiquities Authority
U světoznámé Zdi nářků v Izraeli archeologové objevili skryté podzemní komory. Není jasné, proč lidé kdysi tyto komory vykopali, ale z důkazů vyplývá, že je používali v každodenním životě.

Archeologové nedávno odhalili tři starobylé podzemní komory vytesané v podloží pod náměstím u Zdi nářků v Jeruzalémě.

Sloužily tajné komory k rituálům?

2000 let staré prostory se skládají z otevřeného nádvoří a dvou místností a vzájemně jsou propojeny vyřezávanými schodišti. Uvnitř komor našli archeologové hliněné nádoby, jádra olejových lamp, kamenný hrnek i velkou kamennou nádrž, která byla používána k zadržování vody, pravděpodobně pro rituály.

U vchodu do komor našli archeologové také dlouhou řezbu pro police a prohlubně pro dveřní závěsy a šrouby, stejně jako kulaté, čtvercové a trojúhelníkové výklenky vytesané do zdí, z nichž některé mohly být použity k umístění olejových lamp.

Tyto nálezy pravděpodobně znamenají, že tyto prostory byly podle všeho používány denně. Není však jasné, k čemu skutečně sloužily. "Možná fungovaly jako spíž v nadzemních prostorech, které se nedochovaly, nebo tam z nějakého důvodu probíhal podzemní život," uvedl v prohlášení Mordechai Eliav, ředitel Nadace Western Wall Heritage Foundation.

Od 11. století o těchto komorách nikdo nevěděl

Podzemní komory byly ukryty pod bílou mozaikovou podlahou veřejné budovy, která byla postavena asi před 1 400 lety během byzantského období. Budova byla podle prohlášení archeologů renovována před asi 1 250 lety, během období Abbásů. V 11. století byla budova zničena a podzemní komory spolu s dalšími nálezy byly pohřbeny a zůstaly po staletí skryté.

Tyto prostory byly nalezeny v komplexu Beit Strauss, pod vstupní halou do tunelů Západní zdi, jak se oficiálně nazývá Zeď nářků.

Komplex byl pravděpodobně používán obyvateli města během časného římského období, tedy předtím, než byl Jeruzalém zničen. Západní zeď je jedinou zbývající částí druhého Jeruzalémského chrámu, který Římané zničili spolu se zbytkem města. Dále čtěte: Původní vikingskou loď našli archeologové pod zemí v Norsku.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve