Kód ve hvězdném světle odražený ze vzdálených planet by mohl odhalit, zda jsou obyvatelné

 Vesmír 
26. května 2020 10:51 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Nová metoda by měla dokázat najít život Depositphotos
Hledání života ve vesmíru pokračuje, a tak se hodí jakákoliv nová metoda, která by ho skutečně mohla vypátrat. A vědci si nyní myslí, že právě objevili další nadějné vodítko.

Nový výzkum přinesl něco, co vědci nazývají dekodérem klimatu. Jde o měření povrchových barev a odrazů hvězdného světla pozorovaného na exoplanetách, což může pomoci zjistit, jaké jsou šance na to, že by tam mohly být podmínky pro život.

Světlo jako důkaz

Jinými slovy, světlo nebo spektra, které naše dalekohledy vidí ze Země, lze efektivně změnit v kód pro atmosférické podmínky planet mimo naši Sluneční soustavu.

"Zkoumali jsme, jak různé planetární povrchy v obyvatelných zónách vzdálených solárních systémů mohou ovlivnit klima na exoplanetách," říká planetární vědec Jack Madden z institutu Carl Sagan na Cornell University. "Odražené světlo na povrchu planet hraje významnou roli nejen v otázkách klimatu, ale také na detekovatelných spektrech planet podobných Zemi.“

Klíčem k těmto výpočtům je albedo planety nebo množství světla a záření, které odráží zpět. Je to jako když na sobě máte černé nebo bílé tričko. Jedno pohlcuje světlo a udržuje vás v teple, zatímco druhé světlo odráží a pak je vám v něj chladněji.

Stejně jako na Zemi i ve vesmíru hrají roli mraky a slunce

I pro planety totiž platí vesměs to samé, co pro Zemi. Jejich povrch, atmosférické podmínky a světlo dopadající na planetu z její nejbližší hvězdy přispívají k jejímu klimatu a k tomu, jak snadné nebo těžké tam jsou životní podmínky.

I barva exoplanety by měla poskytovat ukazatele toho, jak horká, nebo studená je na povrchu, i když to nemůžeme změřit přímo.

Tedy co tvoří povrch exoplanety, kolik mraků obklopuje planetu a barva slunce může výrazně ovlivnit klima exoplanety.

Dosud rozpracované teleskopy James Webb Space Telescope a Giant Magellan Telescope budou schopny shromažďovat atmosférická exoplanetová spektra mnohem snadněji, než je možné dnes.

Vědci rovněž doufají, že se tak budou schopni soustředit na exoplanety, které s největší pravděpodobností budou mít podmínky pro život. Zatímco předchozí modely vycházely z toho, co víme o naší vlastní planetě a našem vlastním Slunci, tento nový přístup je lépe přizpůsoben různým typům planet a jejich hostitelským hvězdám. Dále čtěte: Úchvatné fotografie ukazují, jak turbulentní je zrození obří planety.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47