Na Měsíci jsou pořádně vysoké hory. Mnohem větší než nejvyšší hory na Zemi

 Vesmír 
21. března 2020 09:43 / Mirka Malá
  6
📷
2 fotografie v galerii
Měsíc disponuje horskými masivy NASA
Měsíc je hrbolaté a tajemné místo, kterému se vědci z NASA snaží porozumět. Vytvořili proto Lunární atlas jižního pólu, tedy podrobný graf jižní strany Měsíce, aby se připravili na nadcházející misi Artemis.

Kromě obřích kráterů a lávových polí se na Měsíci nachází také několik mohutných hor. Nové mapy lunárního jižního pólu Měsíce odhalily povahu dvou takových horských masivů, a to Malapertského masivu a Leibnize Beta. Oba se nachází hned vedle kráterů Hawthorne a Shoemaker.

Výškový rozdíl mezi špičkou Malapertského masivu a základnou kráteru Hawthorne je přes 8 kilometrů. To znamená, že jde o podobnou výšku jako u Mount Everestu. V případě masivu Leibniz Beta, který leží vedle kráteru Shoemaker, je výškový rozdíl téměř desetikilometrový, tedy mnohem větší než u nejvyšší hory na Zemi.

Vědci už vědí, že i jinde ve sluneční soustavě jsou další neuvěřitelné hory, například nejvyšší je na Uranově měsíci Miranda. Pokud byste skočili z této obrovské hory, která se tyčí do výšky 19 kilometrů, volný pád by trval celých osm minut.

Neprozkoumaný Měsíc

Jižní pól Měsíce je oblastí kritického významu pro NASA a další kosmické agentury, které doufají v prozkoumání jeho lunární plochy. V roce 2018 našla sonda ISRO Chandrayaan-1 nánosy ledu v trvale zastíněných kráterech podél jižního pólu Měsíce. Tyto a podobné krátery mají jedny z nechladnějších teplot zaznamenaných ve sluneční soustavě.

Měsíc je nyní v hledáčku kosmických programů podobně jako Mars. A to i přes fakt, že právě na Měsíci už byli lidé, přesněji Neil Armstrong a Buzz Aldrin v roce 1969. Paradoxně ale právě jejich výstup na měsíční povrch zastavil tehdejší kosmické závody probíhající mezi Spojenými státy a Sovětským svazem.

Měsíc je tak i přes tento fakt velmi neprozkoumaný, a s velkou pravděpodobností ukrývá mnohá tajemství. Dále čtěte: Vesmír by mohl mít více dimenzí než čtyři, na které jsme zvyklí.

Témata: Měsíc, hory, krátery,
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve