Nečekané důsledky změn klimatu. Vražedná pochoutka se stává ještě nebezpečnější

 Země a Příroda 
01. ledna 2019 15:00 / Karel Kovka
  0
📷
3 fotografie v galerii
Čtverzubci prý vlivem změn klimatu mutují a jed se dostává i do jejich svaloviny Shutterstock
S trochou nadsázky se traduje, že každý, kdo se rozhodne ochutnat tradiční japonský pokrm fugu, je na tom stejně jako hráč ruské rulety. Jed obsažený v jediné rybě dokáže usmrtit až třicet lidí.

Tradiční pochoutka se totiž připravuje ze čtverzubců rodu Takifugu. A ti, respektive jejich játra, pohlavní orgány a také jikry obsahují jed tetrodotoxin, který je mnohonásobně jedovatější než třeba známý kyanid draselný.

Vědci prokázali, že tetrodotoxin nevytvářejí ryby samy, ale je produktem bakterie příbuzné bakterii vyvolávající choleru a jed se v těle ryby hromadí postupně. Patří mezi vysoce účinné nervové jedy a v těle otráveného člověka zablokuje přenos vzruchů na nervových zakončeních, tím ochromí svaly a postižený se udusí. Žádná účinná protilátka zatím není známá. První pomoc spočívá ve výplachu žaludku a napojení na plicní ventilaci. 

Pokrm z této jedovaté ryby smí připravovat jen přísně zkoušení kuchaři a traduje se, že pokud kuchař rybu připraví špatně a zákazník zemře, velí kuchaři čest spáchat rituální sebevraždu, a to vlastním nožem na ryby.

Většina z úmrtí zaznamenaných v Japonsku po požití fugu v posledních letech se však týká sportovních rybářů, kteří si pokrm z vlastnoručně ulovených jedovatých ryb připravili sami doma.

Tradiční japonská pochoutka se ale vlivem klimatických změn stává ještě nebezpečnější. Ryby totiž mutují a jed se tak dostává i do svaloviny nebo kůže. Vědci uvedli, že ryba mutuje kvůli oteplování moří. Zatímco běžná fugu má jed hlavně v játrech a reprodukčních orgánech, u hybridů se smrtelná dávka jedovaté látky objevuje i v dalších částech těla a také ve svalovině. O stromu, který vás může klidně i usmrtit, se dočtete v tomto článku.

Rozeznat normální exemplář od zmutovaného hybrida je přitom velice těžké i pro rybáře a licencované kuchaře. A přestože zmutované ryby na tržiště vůbec nesmějí, může celkem snadno dojít k záměně. Zastánci této tradiční, poněkud adrenalinové gastronomie, však s obavami vědců nesouhlasí. Podle nich je skutečně nebezpečná jen část hybridních jedinců.

Příprava a konzumace této smrtelně jedovaté ryby má v Japonsku tisíciletou tradici a obyvatelstvo od její přípravy v historii neodradil ani oficiální zákaz. Otázka je, co nastane, jestli fugu zmutuje natolik, že bude jedovatá opravdu celá. Nad budoucím osudem této japonské pochoutky se tedy vznáší otazník.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky