Hodně mužů má jeden pohlavní chromozom navíc, a proto častěji umírají, zjistila nová vědecká studie

 Věda a Výzkum 
23. června 2022 08:13 / Mirka Malá
  1
📷
2 fotografie v galerii
Tři chromozomy má překvapivě velké množství mužů Depositphotos
Jeden z pětistovky mužů má jeden pohlavní chromozom navíc. A rozhodně tento fakt nesouvisí s jejich sexuálním apetitem. Naopak. Je to špatná zpráva. Tito muži totiž mnohonásobně častěji trpí různými vážnými nemocemi a také častěji předčasně umírají.

Rozsáhlá genetická analýza, kterou prováděli vědci z univerzit v Cambridge a Exeteru, potvrdila, že jde skutečně o jednoho z každé pětistovky mužů. A to je opravdu velmi hodně. Mají jeden pohlavní chromozom navíc, což skutečně velmi ovlivňuje jejich zdravotní stav.

Chromozomy samozřejmě máme všichni. Jsou označovány písmeny X a Y a zodpovídají za rozdíly mezi pohlavími, tedy mezi ženami a muži. Ženy obvykle disponují dvěma chromozomy X a muži zase obvykle mají jeden X a jeden Y chromozom.

Jak ale ukázala nová studie, není tomu vždycky tak. Muži, u kterých našli jeden chromozom navíc, měli ve větší míře navíc chromozom X, v menší míře pak Y. A co to přesně znamená pro život a zdraví mužů, kteří mají jeden chromozom navíc?

Poměrně hodně. Lékaři zjistili, že muži s chromozomy XXY trpí opožděným růstem, opožděnou pubertou a jsou čtyřnásobně ohroženi neplodností než muži se správným počtem chromozomů. Rovněž mají nižší hladinu testosteronu v krvi. Naopak muži s chromozomy XYY žádným opožděným vývojem ani neplodností netrpí.

Jedno ale obě skupiny, které mají o jeden chromozom navíc, spojuje. A to velká zdravotní rizika. Všichni mají mnohem vyšší riziko vzniku cukrovky, dokonce šestkrát vyšší riziko vzniku žilní trombózy, což je krevní sraženina, která je nejčastější příčinou životu nebezpečné plicní embolie. A to ještě stále není všechno. Mezi další riziková onemocnění způsobená abnormálním uspořádáním chromozomů navíc patří rovněž různá metabolická onemocnění, stejně jako ta respirační.

Špatná zpráva je, že věda dosud neměla o něčem takovém vůbec tušení. Lékaři dokonce ani nevědí, proč muži se třemi chromozomy mají tak významná rizika různých závažných onemocnění, která mohou vést v horším případě až k předčasnému úmrtí.

Většina mužů, a že je jich opravdu hodně, o svých třech chromozomech nemá navíc ani tušení. Další vědecké a lékařské studie budou muset rozhodnout, zda bude v budoucnu nutné u mužů provádět preventivní testování a zjišťovat, kolik chromozomů vlastně mají.

Zjištění, že miliony mužů mají jeden chromozom navíc, může u významné skupiny z nich vysvětlit i jejich neplodnost. Pokud by se v budoucnu na základě této studie skutečně začala provádět preventivní testování mužů, mohlo by to vést ke včasnému předcházení vzniku různých rizikových onemocnění, které s sebou jeden chromozom navíc přináší. Zatím v tom ale vědci nemají příliš jasno.

Pro muže to tedy není žádná dobrá zpráva, na druhou stranu objev výskytu třetího chromozomu u tak velkého množství mužů vysvětluje řadu jejich zdravotních potíží, včetně opožděného vývoje mladých jedinců.

Autorský článek, další zdroj: Genetics in Medicine

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve