Překvapení pro vědu. Nejaktivnější sopka světa má svůj zdroj překvapivě desítky kilometrů pod zemí

 Země a Příroda 
01. června 2022 07:47 / Mirka Malá
  1
📷
2 fotografie v galerii
Sopka chrlí lávu prakticky nepřetržitě Depositphotos
Je to jeden z nejaktivnějších vulkánů na světě a pěkně nebezpečný. Havajská sopka Kilauea patří mezi pět tzv. štítových sopek ostrova a konečně vydala svoje poměrně překvapivé tajemství.

Vědci se totiž celá desetiletí ptali, odkud se bere to neskutečné množství lávy, které sopka prakticky neustále chrlí. Díky poslednímu výzkumu konečně odhalili její tajemství.

Zdroje sopky leží až 100 kilometrů pod zemí

Snad neexistuje na světě žádná další sopka, jejíž zdroje by ležely tak hluboko. Přitom si vědci dosud mysleli, že Kilauea má své zdroje ve dvou poměrně mělkých komorách. To byl ale velký omyl. Pravdou sice je, že jedna komora, kterou vědci detekovali před osmi lety, leží v hloubce okolo 11 kilometrů pod zemí, ale ta důležitá komora, tedy ta hlavní, leží opravdu velmi velmi hluboko.

Přesněji leží v hloubce téměř 100 kilometrů pod zemí. Sopka někdy mezi 200 000 až 300 000 lety vznikla tak, že po posunu tektonické desky se do moře vylilo, a to je mírné slovo, obrovské množství magmatu. Následně došlo k ochlazení a vznikl obrovský štít sopky, který se nyní tyčí do výšky 1247 metrů nad mořem.

Vědci také zkoumali horniny, jejichž vzorky nabrali ve velké hloubce a našli také vzácné prvky, z nichž nejzajímavější je granát. Granát je krystal, který vzniká pouze ve velké zemské hloubce tak, že je tam magma vystaveno vysokému tlaku. Tedy granáty vznikají v hloubce až 150 kilometrů pod zemským povrchem.

Podle granátů lze určit spoustu věcí

Granáty hrají důležitou roli. Podle nich lze totiž určit spoustu věcí. Například evropská sopka Vesuv má podle všeho také granátové stopy, což s největší pravděpodobností znamená, že velmi hluboko pod zemí, se pod ní ukrývají obrovské zásobníky magmatu, tak jako v případě havajské sopky.

Proč tomu tak je, vědci zatím netuší. Jedno je ale jisté. Sopky, i když jsou třeba po dlouhou dobu neaktivní, jsou stále velmi nebezpečné. Pokud hluboko pod zemí mají tak velké zásobníky magmatu, může kdykoliv dojít ke katastrofě.

Autorský článek, další zdroj: Nature Communications

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47