Kolik je na světě druhů stromů? Vědci dali dohromady obrovský globální soubor dat

 Země a Příroda 
05. února 2022 09:20 / Radek Chlup
  0
📷
2 fotografie v galerii
Abychom mohli chránit určité druhy stromů, nejprve je musíme najít  Unsplash
Existují ještě tisíce druhů stromů, které jsme neobjevili, vyplývá ze studie mezinárodního týmu vědců, který se jako první pokusil odhadnout druhovou rozmanitost stromů na celém světě.

„Spojili jsme jednotlivé sady dat do jednoho masivního globálního datového souboru o stromech,” vysvětluje rozsáhlý výzkum, jehož se zúčastnila stovka vědců z celého světa, kvantitativní ekolog Jingjing Liang z Purdueovy univerzity. 

Na základě tohoto obrovského datového souboru vědci odhadují, že je na Zemi přibližně 73 000 druhů stromů, z čehož známe asi 64 000 z nich. 9200 druhů stromů jsme ještě neobjevili, vyplývá z výsledků publikovaných v časopise PNAS

„Každá sada dat pochází od někoho, kdo šel do lesa a změřil každý jednotlivý strom, shromáždil informace o druzích a rozměrech stromů. Počítat druhy stromů po celém světě je jako skládat puzzle s dílky rozmístěnými po celém světě,” řekl Liang. 

Autoři práce nicméně uznávají, že jsou to nepřesné statistické odhady založené na neúplných datech. I přesto jejich snažení přináší důležité poznatky o distribuci a výskytu stromů po celém světě.

Jižní Amerika musí být priorita 

Vědci dále odhadují, že asi 40 procent všech neobjevených druhů se nachází v Jižní Americe, v níž roste 8200 vzácných druhů a 49 procent endemických druhů, které nerostou na jiných kontinentech. 

„To činí prioritu ze zachování lesů v Jižní Americe, zejména s ohledem na současnou krizi tropických pralesů způsobenou antropogenními dopady, jako jsou požáry, odlesňování a změna klimatu,” tvrdí lesní ekolog Peter Reich z Michiganské univerzity. 

Na druhém místě je Eurasie, která má 14 000 známých a 2 000 neznámých druhů, po ní Afrika s o polovinu nižším počtem neznámých druhů a s 10 000 známými. Severní Amerika včetně Střední Ameriky má 9 000 známých a 2 000 neznámých druhů, a Oceánie včetně Austrálie má 7 000 známých a 2 000 neznámých druhů. 

K ochraně druhů stromů je nutné nejprve identifikovat skutečnou druhovou rozmanitost, říkají vědci. A „tento nový globální soubor dat je v ekologii a biologické rozmanitosti významným kouskem skládačky,” doplňuje výzkumník specializovaný na lesy Andy Marshall z University of the Sunshine Coast. 

Zdroj: PNAS.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47