Vyvřelina kilometry pod povrchem v Japonsku může fungovat jako magnet na zemětřesení

 Země a Příroda 
10. února 2022 18:44 / Radek Chlup
  0
📷
2 fotografie v galerii
Vyvřelina Kumano Pluton se nachází kilometry pod pobřeží na jihu Japonska Unsplash
Masa vyvřelé horniny Kumano Pluton kilometry pod povrchem na jihu Japonska může být „magnetem” na zemětřesení, zjistil studií seismických vln mezinárodní tým vědců. Jejich práce je podle jejich slov revolucí ve využívání dat o zemětřesení.

Kumano Pluton je plutonická vyvřelá hornina, která pomalu tuhne a tvrdne, nacházející se v blízkosti subdukční zóny Nankai na jihu Japonska. V letech 1944 a 1946 po jejích stranách podle měření vznikla obrovská zemětřesení o síle osmi magnitud. 

Vědci mají o vyvřelině povědomí od roku 2006. Její přímý vliv na zdejší tektoniku však nebyl popsán. Díky nové studii získali pohled na celý podzemní útvar a jeho vliv na deskovou tektoniku. 

„Nemůžeme přesně předpovědět, kdy a jak velká budou další zemětřesení. Spojením našeho modelu s údaji z monitorování můžeme začít odhadovat procesy blízké budoucnosti,” řekl japonský geofyzik Shuichi Kodaira. 

Hornina zasahuje do tektoniky 

Vědci s pomocí dvacetiletých seismických dat z oblasti vložených do superpočítače LoneStar5 Texaské univerzity v Austinu vytvořil 3D model této vyvřeliny. Výsledky jejich práce byly publikovány v časopise Nature Geophysics

Podle něj může vyvřelina zasahovat do blízké subdukční zóny Nankai a ovlivňovat zdejší tektonické síly způsobující zemětřesení. Pod obrovskou váhou Kumano Pluton se půda ohýbá a umožňuje prosakovat vodě pod zemskou kůrou do horního pláště, zjistili také experti. 

Jelikož je tektonická aktivita velice citlivá na změny ve struktuře a vyvřelá hornina je hustá a tuhá, musí mít podle vědců na deskovou aktivitu nějaký vliv. 

Odborníci doufají, že jejich práce motivuje další průzkumy podzemních proceců v jiných subdukčních zónách. Zároveň ukázali, jak mohou velké sady dat způsobit revoluci ve vědě o zemětřesení. 

Zdroj: Nature Geophysics.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008