Některé viry mají zcela odlišný genom než zbytek života na Zemi

 Země a Příroda 
07. května 2021 10:21 / Mirka Malá
  1
📷
2 fotografie v galerii
Viry s odlišným genomem se na Zemi dostaly s meteority Depositphotos
Viry, které infikují bakterie výstižně nazývané bakteriofágy, a jejich kořist, spolu svádějí boj po celé věky. Každá strana vyvíjí svoji taktiku, jak se navzájem infikovat nebo zničit. Jenomže některé bakteriofágy umí něco pozoruhodného. Změnily způsob, jakým kódují svou DNA.

Díky novým výzkumům se ukazuje, že existuje celá armáda bakteriofágů s nestandardní DNA, kterou vědci nazývají Z-genom.

Viry mají vlastní abecedu

"Genomová DNA se skládá ze čtyř standardních nukleotidů. Tyto nukleové báze tvoří genetickou abecedu ATCG, která se používá ve všech oblastech života,“ píší biologové Michael Grome a Farren Isaacs. "V roce 1977 však byl objeven v DNA viru cyanofág S-2L, který tvoří genetickou abecedu ZTCG.“

Důvodem se zdála být vlastní ochrana. V rámci spojovacích "příček“ dvojité šroubovice DNA tvoří základna Z trojnou vazbu k protilehlé základně T, což je o jednu více než dvě vazby pravidelného spojení v abecedě ATCG. Díky tomu je ve virovém genomu těžší a obtížnější oddělit bakterie od chemikálií nazývaných nukleázy.

Ačkoli vědci byli při tomto objevu fascinováni, nebyly nalezeny žádné jiné bakteriofágy se Z-genomem a vzhledem k obtížnosti kultivace S-2L v laboratoři byl Z-genom vyčleněn jako kuriozita.

Jenomže to žádná kuriozita nebyla. Nové tři výzkumy ve Francii a Číně ukazují, že se nejednalo o jednorázovou záležitost a vědci navíc dokázali charakterizovat, jak je Z-genom sestaven.

Z-genom na Zemi přistál s meteoritem

Všechny tři týmy hledaly v databázích genetických sekvencí sekvence týkající se konkrétních proteinů a enzymů a našly širokou škálu bakteriofágů s podobnými geny. "Vědci odvedli neuvěřitelně komplexní práci, když prokázali, že nejde o žádný šílený a výjimečný případ, ale že existuje celá skupina bakteriofágů, které mají tento druh genetického materiálu,“ řekl Jef Boeke, molekulární biolog z New York University.

Fakt, že některé viry mají jiný genom, už vědci tedy potvrdili, ale stále nevědí příliš o tom, jak to vlastně funguje. Je například Z-genom kompatibilní s běžným buněčným aparátem, jako je ten náš? A dalo by se to použít stejným způsobem, jako když se pracuje s umělou DNA?

"Základna Z byla jednoznačně identifikována v uhlíkatém meteoritu a navržena jako nukleová báze, která mohla být k dispozici pro vznik života,“ napsali výzkumníci. "Vzhledem k tomu, že základna Z byla objevena v meteoritu, může naše práce iniciovat interdisciplinární výzkum původu života a astrobiologie.“ Dále čtěte: Zemská kůra je mnohem starší, než se dosud myslelo.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47