Zemská kůra je mnohem starší, než se dosud myslelo

 Země a Příroda 
02. května 2021 08:35 / Mirka Malá
  1
📷
2 fotografie v galerii
Na naší planetě bylo v minulosti hodně věcí jinak, než jsme si dosud mysleli Simone Marchi/SwRI
Pevná, skalnatá kontinentální kůra je rysem naší planety po miliardy let. Ale kolik miliard let přesně to je, to vědci dosud neuměli říci.

Pro výpočet stáří kontinentů vědci studují rozpad starých chemikálií zachycených v horninách, obvykle v uhličitanových minerálech získaných z oceánu. Ale tyto minerály se těžko hledají a jsou zřídka v tak čistém stavu, aby bylo možné je analyzovat. Tým vědců nyní vymyslel nový způsob, jak datovat starodávné kusy kůry. Podle nejnovějšího výzkumu jsme dosud nesprávně odhadovali věk kontinentů o celou půl miliardu let.

Baryty zaznamenaly celý proces

Ve výzkumu vědecký tým ukázal, že analýzou minerálu zvaného baryt získali důkaz, že kontinentální kůra Země je stará asi 3,7 miliardy let. Je tedy mnohem starší, než se dosud myslelo.

"Je to obrovský skok zpět v čase," uvedla ve svém prohlášení hlavní autorka studie Desiree Roerdink, geochemička na univerzitě v norském Bergenu. "Má to důsledky pro způsob, jakým přemýšlíme o tom, jak se tu vyvinul život."

Barytové minerály se tvoří hluboko pod vodou, kde z hydrotermálních průduchů na mořském dně vytéká horká voda bohatá na živiny. Proč jsou tedy tyto mořské kameny užitečné pro studium kontinentální kůry? Podle výzkumníků mají kontinenty a oceány dlouhou historii takového "obchodování" s živinami a baryty tuto historii mimořádně dobře zaznamenávají. "Je to takový záznamník, který sleduje procesy na rané Zemi,“ popisuje Roerdink.

Klíčovým procesem je zvětrávání. Jak se kontinenty v průběhu času přirozeně vyčerpávají, rozlévají živiny do sousedních moří. Tyto živiny pomáhají podporovat život v mořích. Například jedna studie zjistila, že když během "středního věku“ Země přestala růst kontinentální kůra asi na miliardu let, náhle se zpomalil i vývoj života.

Proč je důležité to vědět?

Znamená to totiž, že před 3,7 miliardami let existovaly na naší planetě již dobře funkční kontinenty. Bylo to tedy o půl miliardy let dříve, než se dříve odhadovalo na základě uhličitanových minerálů.

A co to znamená, že zemské kontinenty jsou mnohem starší, než se dříve myslelo? Znamená to, že procesy, které vytvářejí kontinenty, například desková tektonika, jsou na Zemi aktivní minimálně tak dlouho. A to mohlo už tehdy podporovat vývoj života v oceánu, který na těchto kontinentálních živinách prospíval, ale to je něco, co vědci ještě musí více prozkoumat. Dále čtěte: Pohřbený kus mimozemského světa by mohl na Zemi způsobit velké problémy.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod