Velká hrozba pro divokou zvěř na území Jižní Georgie. Utržený ledovec pluje přímo na kolonie tučňáků

 Země a Příroda 
08. listopadu 2020 16:01 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Obrovský utržený ledovec pluje přímo na kolonie tučňáků Pixabay / Djwosa
Největší ledovec na světě je na kolizním kurzu se vzdáleným jihoatlantickým ostrovem, který je domovem tisíců tučňáků a tuleňů a který by mohl bránit jejich schopnosti shromažďovat potravu, uvedli vědci pro agenturu AFP.

Ledovce se přirozeně odlamují do oceánu, ale změna klimatu tento proces urychlila. Navíc v tomto konkrétním případě s potenciálně ničivými důsledky pro hojnou divokou zvěř na britském zámořském území Jižní Georgie.

Ledovec je mnohonásobně větší než Londýn

Ledovec známý jako A68a ve tvaru uzavřené ruky s ukazováčkem se v roce 2017 oddělil od ledového šelfu Larsen na západě antarktického poloostrova, který se oteplil rychleji než kterákoli jiná část nejjižnějšího kontinentu Země.

Při současné rychlosti jeho pohybu potrvá tomuto obrovskému kusu ledu, který je několikanásobně větší, než je plocha Londýna, asi 20 až 30 dní, než najede na mělčinu do ostrova, který je domovem velkých kolonií tučňáků a tuleňů.

Ledovec A68a je 160 kilometrů dlouhá a 48 kilometrů široká kra, která je navíc hluboká asi 200 metrů, což znamená, že by mohla snadno uvíznout blízko ostrova. "Pravděpodobnost srážky je 50 na 50,“ řekl AFP Andrew Fleming z Britského antarktického průzkumu.

Na ostrově žije mnoho tisíc tučňáků různých druhů. Pokud by ledovec narazil na mělčinu vedle Jižní Georgie, mohl by jim zablokovat cestu za potravou, což by bránilo schopnosti rodičů tučňáků krmit svá mláďata a ohrozilo by to i samotné dospělé tučňáky.

Ledovec ohrožuje celý ekosystém

"Celosvětový počet tučňáků a tuleňů by tak klesl o velká čísla,“ řekl agentuře AFP Geraint Tarling z Britského antarktického průzkumu. Ledovec by také rozdrtil organismy a jejich ekosystém na mořském dně, které by potřebovaly desetiletí nebo staletí, aby se vzpamatovaly. Uhlík uložený těmito organismy by se navíc uvolňoval do oceánu a atmosféry, což by přispělo k emisím uhlíku způsobeným lidskou činností, uvedli vědci.

Až kilometr silné ledovce jsou pevným ledovým prodloužením pozemských ledovců. Přirozeně se odlomí z ledových šelfů, když jsou zatížené sněhem. Globální oteplování však zvýšilo frekvenci tohoto procesu.

Až do konce 20. století byl ledový šelf Larsen stabilní, tedy po více než 10 000 let. V roce 1995 se však od něho odtrhl obrovský kus ledu, následovaný dalším v roce 2002. Poté nastal rozpad nedalekého ledového šelfu Wilkins v letech 2008 a 2009 a nebezpečný A68a se utrhnul v roce 2017. Dále čtěte: Meteorit, který dopadl do oblasti Michiganu, obsahuje mimozemské organické sloučeniny.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod