Gigantičtí dinosauři byli delší než plejtvák obrovský a vážili jako celé stádo slonů

 Země a Příroda 
06. listopadu 2020 11:00 / Vladimír Socha
  0
📷
4 fotografie v galerii
Největší dinosauři svými rozměry překonávali jakéhokoliv jiného suchozemského živočicha Pixabay
Je obecně dobře známou skutečností, že zdaleka největšími tvory na souších naší planety byli dlouhokrcí sauropodní dinosauři. Jaké ale byly maximální rozměry, kterých mohli skutečně dosáhnout? A jaká hmotnost už by pro ně byla smrtící?

Největším dnes známým dinosaurem je pravděpodobně druh Argentinosaurus huinculensis, popsaný roku 1993 na základě objevu obřích fosilií z argentinské Patagonie. Vědci se stále nedokážou shodnout na tom, jak přesně byl velký a těžký – ostatně nepomáhá ani fakt, že známe jen zhruba 10 % jeho původních kostí. Ty dochované jsou ale ohromné – stehenní kost by byla v kompletním stavu dlouhá asi 2,5 metru a jeden obratel je vysoký zhruba 1,6 metru! Muselo se tedy jednat o titána, vedle kterého by i největší dnešní sloni afričtí vypadali doslova jako drobná koťátka. Téměř by mohli procházet bez sehnutí pod břichem druhohorního obra.

Jako stádo slonů

Argentinosauři byli podle většiny odhadů dlouzí asi 30 až 40 metrů a vážili něco mezi 70 a 100 tunami. Doslova byli tedy těžcí jako celé stádo slonů! Přesto se ještě nejedná o maximální hmotnost, jaké může suchozemský tvor dosáhnout, tedy alespoň z hlediska fyziky. Podle většiny odborníků na biomechaniku mohou nohy unést tvora těžkého asi 120 až 140 tun. Pokud by byl těžší, nohy už by musely být tak silné, že by se dřely jedna o druhou. Pokud by byly slabší, pak by ohromný tlak těžkého těla nevydržely. Jiná situace je u kytovců, které nadnáší tlak vody – právě proto mohou plejtváci obrovští dosáhnout hmotnosti téměř 200 tun!

Obratel vysoký až do stropu

Existovali ale skutečně tak velcí dinosauři? Máme nějaké doklady o jedincích, kteří se tomuto velikostnímu limitu blížili? V podstatě se dá říci, že ano – jedná se ale ve všech případech o poněkud nejisté a kontroverzní objevy. Tak například záhadný Amphicoelias fragillimus, jehož gigantický obratel vysoký až 2,7 metru se nedlouho po svém objevení v roce 1878 rozpadl a ztratil, mohl vážit snad až kolem 120 tun (dnes se tento záhadný gigant z Colorada jmenuje Maraapunisaurus fragillimus, ale to je nepodstatné). Původně byla délka tohoto dinosaura odhadována až na 60 metrů, dnes jsou odhady mnohem umírněnější.

Konec legendárních gigantů

Ještě těžší mohl být Bruhathkayosaurus matleyi z Indie, popsaný roku 1989 na základě objevu obřích kostí. Pokud by původní udávané rozměry kostí platily, mohli bychom mít co do činění s dinosaurem vážícím možná přes 140 tun. Bohužel původní materiál byl zničen živly a zůstaly nám pouze nákresy a několik snímků chabé kvality. Ještě horší je pak situace s druhem „Ultrasauros“ macintoshi, což měl být obří sauropod z Colorada, vážící až 180 tun! Dnes už víme, že ve skutečnosti takový kolos neexistoval, protože jeho fosilní materiál byl omylem složen ze dvou různých druhů obřích sauropodů (brachiosaura a supersaura).

Krk jako tovární komín

Přesto ještě víme o dalším možném uchazeči o titul největšího dinosaura, který mohl překonávat magickou hranici stovky tun. Je jím původce ohromného krčního obratle, dlouhého téměř 1,4 metru, vědci považovaný za gigantického jedince rodu Barosaurus. Tento severoamerický dinosaurus z období pozdní jury byl běžně dlouhý asi 25 metrů, původce obratle by však dosahoval přibližně dvojnásobné délky a hmotnosti výrazně přes 100 tun. Jen jeho krk by mohl být dlouhý až kolem 16 metrů, tedy jako menší tovární komín! Další překvapení ohledně největších dinosaurů historie nás možná teprve čekají. Více se o podobném tématu dozvíte také v tomto článku a například i v tomto článku.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008