Překvapivé zjištění. Na pouštích, kde jsme si dosud mysleli, že nic neroste, prospívají miliony stromů

 Země a Příroda 
22. října 2020 10:21 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Pouště nejsou tak vyprahlé, jak se dosud myslelo Pixabay
Už dlouho panuje všeobecné přesvědčení, že ve vyprahlých afrických pouštích, například na Sahaře, existuje zeleň jen sporadicky. Ale podrobné satelitní snímky v kombinaci s počítačovými výpočty odhalily zcela jiný obrázek.

Ve skutečnosti tam, kde jsme si dosud mysleli, že nic neroste, prospívají miliony stromů.

Miliardy stromů na Sahaře a Sahelu

Ve skutečnosti roste asi 1,8 miliardy stromů v částech pouští západoafrické Sahary a Sahelu, což je opak přechozích vědeckých předpokladů. "Byli jsme velmi překvapeni, že v saharské poušti roste docela dost stromů,“ řekl hlavní autor nové studie Martin Brandt. "Určitě existují rozsáhlé oblasti bez stromů, ale stále existují oblasti s vysokou hustotou stromů, a dokonce tu a tam rostou i mezi písečnými dunami,“ dodal Brandt.

Průzkum poskytuje vědcům a ochráncům přírody údaje, které by jim mohly mimo jiné pomoci přesněji měřit ukládání uhlíku na Zemi a bojovat tak proti kácení stromů. "Za rok, dva nebo deset by se studie mohla opakovat, aby se zjistilo, zda jsou snahy o revitalizaci a omezení kácení stromů účinné nebo ne,“ uvedli vědci.

S počítáním stromů na pouštích pomohly satelity

Najít a spočítat stromy nebyl jednoduchý úkol. V oblastech se spoustou stromů se husté shluky objevují na satelitních snímcích relativně jasně, a to i při nízkém rozlišení, lze je také snadno odlišit od písku. Ale tam, kde jsou stromy více roztroušeny, mohou být satelitní snímky s příliš nízkým rozlišením problémem.

Proto pomohly satelity schopné pořizovat snímky s vyšším rozlišením, ale i tak bylo počítání jednotlivých stromů, zejména na rozsáhlých územích, téměř nemožným úkolem.

Brandt a jeho tým přišli s řešením, které spárovalo satelitní snímky ve velmi vysokém rozlišení s počítačovým programem. Počítač se ale nejprve musel naučit rozeznávat jednotlivé stromy. Průzkum nakonec zmapoval oblast o rozloze 1,3 milionu čtverečních kilometrů a zahrnoval analýzu více než 11 000 snímků.

Tato technika naznačuje, že bude brzy možné s určitými omezeními zmapovat umístění a velikost každého stromu po celém světě. Vědci totiž chtějí použít tuto metodu ke zmapování stromů na 65 milionech čtverečních kilometrů vyprahlých a pouštních oblastí na světě. Je možné, že vědci budou výsledky překvapeni stejně jako v případě Sahary a Sahelu. Nakonec se totiž ukázalo, že nejsou tak vyprahlé, jak se vědci léta domnívali. Dále čtěte: Desítky velmi vzácných starověkých mumií tučňáků byly objeveny na ztraceném hnízdišti v Antarktidě.

Témata: stromy, pouště, Sahara, Sahel
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod