Desítky velmi vzácných starověkých mumií tučňáků byly objeveny na ztraceném hnízdišti v Antarktidě

 Země a Příroda 
13. října 2020 11:32 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Mumie jsou velmi staré a velmi vzácné Steve Emslie
Na suchém větrném mysu v jižní Antarktidě je země doslova poseta mrtvými mumifikovanými tučňáky. Jde o místo, na kterém kdysi žila kolonie tučňáků kroužkových.

Takové scenérie jsou v antarktickém Rossově moři celkem běžné. Pohled na mys Irizar přesto biologa Steva Emslieho, profesora univerzity v Severní Karolíně, zmátl. Tučňáci kroužkoví na tomto místě totiž nebyli spatřeni stovky let. Odkud se tedy náhle vzaly jejich mumifikované ostatky?

Mumie jsou staré stovky let

Emslie po letech zkoumání našel odpověď. Radiokarbonová analýza kostí, vaječných skořápek a vzorků mumifikované kůže shromážděných na místě odhalila, že mumie tučňáků z mysu Irizar jsou staré stovky až tisíce let. Podle Emslieho bylo toto místo obsazeno koloniemi tučňáků nejméně třikrát za posledních 5 000 let, ale mumie se objevily až díky stále rychlejšímu tání sněhu na Antarktidě.

"Za všechny ty roky, co pracuji v Antarktidě, jsem nic takového ještě neviděl,“ řekl Emslie. 

Tání minulosti

Antarktida a zejména poloostrov na severním cípu kontinentu je jednou z nejrychleji se oteplujících oblastí na Zemi. Mys Irizar, který leží u Rossova moře, je jiný. Průměrné teploty jsou podle Emslieho mnohem chladnější a globální oteplování v této oblasti bylo méně závažné. Během posledního desetiletí však z blízkých ledovců začaly proudit potoky vody, které odplavovaly sněhovou pokrývku a odhalovaly skalní půdu pod nimi.

Tání tak odhalilo dávno ztracená hnízda tučňáků kroužkových. Mumie konzervoval suchý vzduch, a proto jich značná část byla velmi zachovalá. Dokonce tak zachovalá, že hnízdiště budilo dojem, že bylo obydleno ještě nedávno.

Zdánlivě čerstvé pozůstatky tučňáků jsou ale ve skutečnosti staré, vědci odhadují jejich stáří od 800 do 5 000 let. Výzkum vzorků prokázal, že se jedná o pozůstatky nejméně tří různých kolonií tučňáků v místě mysu Irizar. "Zbytky poslední kolonie byly pravděpodobně pokryty sněhem a ledem během malé doby ledové asi před 800 lety,“ řekl Emslie.

Objev těchto starověkých kolonií připomíná, že tučňáci se po Antarktidě pohybovali po tisíciletí a migrovali z mysu na mys. Nyní se však jejich stanoviště mění rychleji než kdykoli předtím.

Jak se oteplování stupňuje, miliony tučňáků žijících na severu antarktického poloostrova mohou podle Emslieho v příštích 20 letech zmizet a mys Irizar se může opět stát hlavním stanovištěm tučňáků. Dále čtěte: Velké překvapení. Vrány jsou schopny vědomého myšlení, stejně jako primáti.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47