Unikátní objev ukazuje, jak svižně se dávný zabiják Tyrannosaurus rex pohyboval

 Země a Příroda 
12. října 2020 10:00 / Vladimír Socha
  0
📷
5 fotografií v galerii
Dospělí jedinci vážili až kolem 9 tun Depositphotos
Unikátní objev série zkamenělých stop mladého jedince druhu Tyrannosaurus rex ukazuje, jak svižně se tento dávný zabiják pohyboval.

V roce 2016 byla publikována práce popisující historicky první objevenou sérii stop nejslavnějšího dravého dinosaura, tedy pozdně křídového teropoda druhu Tyrannosaurus rex. Předtím bylo známo pouze několik izolovaných otisků stop, které zřejmě patřily stejnému tvorovi, nikoliv ale celá série stop. Teprve díky objevu ze sedimentů souvrství Lance u městečka Glenrock ve Wyomingu mohli vědci využít speciální vzorec pro výpočet rychlosti pohybu dinosaura, a vlastně poprvé přímo spočítat rychlost, kterou tento úžasný predátor kdysi kráčel.

Tyranosauří teenager dělal kroky dlouhé 3,3 metru

Vzhledem k velikosti stop však bylo zřejmé, že nešlo o dospělce, spíše se jednalo o odrostlé mládě nebo tyranosauřího adolescenta s výškou v kyčlích odhadnutou asi na 1,56 až 2,06 metru (u dospělého tyranosaura to bylo zhruba 3,1 až 3,7 metru). Délka nejdelší změřené stopy činila 47 cm a její šířka 37 cm, délka kroku činila 3,3 metru. To je podstatně méně než u dospělého jedince, u něhož stopa měřila na délku až kolem 86 cm a délka kroku se blížila 5 metrům. Mimochodem, u některých stop od Glenrocku byl pozorovatelný dokonce i otisk zakrnělého čtvrtého prstu, což je poměrně neobvyklý jev.

Když vědci neumí matematiku

Stejně jako u ostatních dochovaných ichnofosilií tohoto druhu bylo hned jasné, že výsledkem nebude v žádném případě maximální rychlost pohybu zvířete, vždyť v původním bahnitém terénu ani nebylo možné takovou rychlost vyvinout. Máme tedy k dispozici pouze údaj o jakési „klidové“ rychlosti chůze mladého tyrannosaura. Paleontologové, kteří objev popsali asi nedávali dobrý pozor nebo možná není matematika jejich silnou stránkou, jejich původní výsledek byl totiž špatně. Rozmezí rychlostních hodnot, které na základě velikosti a vzájemné vzdálenosti stop spolu s odhadnutou výškou kyčlí obdrželi, bylo ve skutečnosti o 50 až 80 % nižší, než mělo ve skutečnosti být.

Mladý T. rex v poklidu kráčel rychlostí lidského běhu

Jejich údaje 1,24 až 2,23 m/s (4,5 až 8,0 km/h), což odpovídá rychlé lidské chůzi, jsou tedy nepravdivé. V roce 2018 publikoval krátkou opravnou studii geolog Javier Ruiz Pérez, který po autorech původní studie vše pečlivě přepočítal. A jaký byl tedy výsledek? Jak už bylo uvedeno, původní autoři ubrali tyrannosauřímu teenagerovi zhruba polovinu jeho rychlosti. Ve skutečnosti měla činit asi 2,25 až 3,47 m/s, což odpovídá 8,1 až 12,5 km/h. Ano, není to nijak závratně moc a na první pohled mohou tato čísla působit dokonce jaksi nedůstojně, to by však byl velký omyl a nepochopení. Uvedená rychlost se totiž týká nejspíš jen poklidně jdoucího jedince, který v bahnitém terénu nejspíš nijak nepospíchal. I tak se ale pohyboval rychlostí klidného lidského běhu, například takového, jaký vyvíjí joggující člověk.

Rychlejší než Usain Bolt?

Rychlou chůzí byste tedy neměli šanci uniknout, pomalým během pak jen podle toho, jak dlouho byste vydrželi. Pokud vyšší odhadovanou rychlost udržel teropod po dobu řekněme deseti minut, což je pravděpodobné, urazil za tuto dobu vzdálenost delší než 2 kilometry. Při hmotnosti v řádu stovek kilogramů navíc nebyl tento mladý jedinec zdaleka tolik omezován fyzikálními limity výkonnosti a dá se docela dobře představit, že pokud se naplno rozběhl, pak se mohl pohybovat například i třikrát nebo dokonce čtyřikrát rychleji. To už se ale pouštíme na tenký led nepodložených spekulací.

Dinosaurus bez treter

Jisté je, že díky sérii stop z Wyomingu máme k dispozici první přímý důkaz o relativně svižném pohybu alespoň u mladých jedinců tyrannosaurů. Zatímco rychlost pohybu dospělého, několikatunového tyranosaura je už po desítky let předmětem velkých dohadů, u relativně štíhlých dlouhonohých mláďat a „adolescentů“ je schopnost rychlého běhu značně pravděpodobná. Některé série stop jiných teropodů ukazují, že i v nevýhodných podmínkách měkkého podloží dokázali běhat rychlostí kolem 40 km/h, tedy stejně rychle jako profesionální sprinteři s tretrami na pevném povrchu.

60 km/h je už moc

Je docela dobře možné, že i tyranosauří mláďata dokázala běhat podobně rychle, ačkoliv hodnoty kolem 60 km/h, které se v poslední době objevují, jsou možná přece jen příliš optimistické. Analýza série fosilních stop z Wyomingu nicméně ukázala, že i při relativně nižších rychlostech dokázali tyranosauři urazit jediným krokem větší vzdálenost než jejich předpokládaná kořist, tedy rohatí a kachnozobí dinosauři. Většina paleontologů se domnívá, že dospělí tyranosauři dokázali vyvinout rychlost mezi 20 a 30 km/h. Tak co myslíte, zkusili byste utéct tyrannosaurovi? Více se dočtete také zde a například také zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47