Nově objevený pavouk buduje architektonicky estetické pavučiny, přesně matematicky vypočítané

 Země a Příroda 
05. února 2020 12:35 / Mirka Malá
  3
📷
3 fotografie v galerii
Pavouk používá matematiku při stavění svých sítí University of Turku
Slavná zpěvačka a herečka sice s nově objeveným pavoukem nemá vůbec nic společného, ale přesto je s ním její jméno spojeno. Byl totiž pojmenován po Cédricu Villanovi, kterému se přezdívá jako "Lady Gaga matematiků", a rovněž miluje pavouky.

A co má nově objevený neonově zelený pavouk, který dostal jméno Araniella villanii, společného s matematikou? Tuto vědu totiž používá k vytváření svých neuvěřitelně přesných a konzistentních sítí. Světle zelený pavouk je součástí pavoučí rodiny Araneidae, jejíž členové mají tendenci budovat krásné a architektonicky estetické pavučiny, přesně matematicky vypočítané.

Například jeho blízký příbuzný, zahradní pavouk Araneus diadematus, vytváří asi 30 radiálních vláken, tedy paprskovité linie vyčnívající ze středu pásu, které tvoří úžasně konstantní úhel asi 15 stupňů, který pavouk opatrně měří pomocí předních nohou. A nově objevený pavouk má podobně přesné sítě.

Pavouk se umí také skvěle maskovat

Tady ovšem podobnosti mezi slavným matematikem Villanim a pavoukem končí. Stejně jako ostatní členové tohoto pavoučího rodu, jde o malý létající hmyz, který staví své pavučiny v lesích, keřích a nízké vegetaci, kde jsou jejich zelená těla dobře maskována.

Živé exempláře těchto pavouků mají obvykle krásné a nápadně zelené zbarvení, které je u pavouků docela vzácné. Je to způsobeno určitými žlučovými pigmenty zvanými biliverdin, což se v přírodě velmi obtížně detekuje.

Pavouk má také špičaté černé vlasy zakrývající jeho tělo. Tyto chloupky jsou inervované, což znamená, že mohou vnímat vnější svět podobně jako vousy kočky.

Tento objev ukazuje, kolik neznámých druhů je pravděpodobně stále v přírodě neobjevených. Tento druh pavouka je znám z jihozápadního Íránu, východního Kazachstánu a severní Indie, rozsah jeho rozšíření pokrývá nejméně 10 zemí, a přesto byl tento druh vědě dosud neznámý. Dále čtěte: Jedna z největších sladkovodních ryb na světě může být prvním druhem, který letos zanikne.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod