Astronomové našli exoplanetu, ze které stoupá pára. Má také atmosféru a gravitaci

 Vesmír 
06. května 2023 18:18 / Mirka Malá
  1
📷
1 fotografie v galerii
Exoplaneta, která obíhá červeného trpaslíka, se nachází kousek od souhvězdí Panny NASA / volný zdroj
Astronomové prostřednictvím teleskopu Jamese Webba studovali skalnatou exoplanetu GJ 486b. A objevili stopy vodní páry, což znamená, že by tato exoplaneta mohla mít atmosféru. A to by bylo opravdu přelomové zjištění.

Jenomže je tady háček. Astronomové nedokáží určit, zda signál vodní páry pocházel z exoplanety nebo její hvězdy. „Vidíme signál a téměř jistě je to způsobeno vodou. Ale zatím nemůžeme říci, zda je tato voda součástí atmosféry planety, což znamená, že planeta atmosféru má, nebo zda vidíme vodní signaturu přicházející z hvězdy,“ uvedla Sarah Moran z University of Arizona v oficiálním prohlášení.

Je to tedy zamotané, ale také nadějné. Exoplaneta GJ 486 b oběhne svého červeného trpaslíka za  1,5 pozemského dne, což naznačuje, že se nachází v obyvatelné zóně. Kromě toho je tento skalnatý svět zhruba o 30 procent větší než Země, a má dokonce silnější gravitaci než naše planeta. Na druhou stranu, fakt, že povrchová teplota tam dosahuje 430 stupňů Celsia, znamená, že nikomu není jasné, jak by na exoplanetě mohla být atmosféra.

A to je právě jeden z důvodů, proč existuje možnost, že vodní pára vlastně pochází z hostitelské hvězdy. Dokonce i naše Slunce někdy obsahuje vodní páru ve svých slunečních skvrnách, které jsou chladnější než jeho horký povrch. A hvězda exoplanety GJ 486 b je považována za mnohem chladnější než Slunce, což naznačuje možnost většího množství vodní páry v jejích hvězdných skvrnách.

Takže jak to tedy je? Především je to pro astronomy velmi matoucí. Vědci nezpozorovali žádné důkazy o tom, že by exoplaneta během svých tranzitů kolem červeného trpaslíka procházela nějakými hvězdnými skvrnami, tedy možným zdrojem páry. To ale neznamená, že jinde na hvězdě tyto skvrny nejsou. A to je přesně ten fyzikální scénář, který by otiskl tento vodní signál do dat a mohl by nakonec vypadat jako planetární atmosféra. Astronomové data sice zkoumali pomocí hned tří různých metod, přičemž všechny nakonec ukázaly stejný výsledek, zda ale objevili exoplanetu s vodní párou, atmosférou a gravitací, si stále jistí být nemohou.

Tým také použil počítačové modely k určení signálu a došel k závěru, že nejpravděpodobnějším zdrojem byla skutečně vodní pára. Počítačové modely na druhou stranu ale rovněž naznačovaly, že signál by mohl pocházet z planetární atmosféry nebo i z hvězdných skvrn. Takže bude potřeba dalšího výzkumu, aby si astronomové jednoho dne mohli být jistí tím, že skutečně našli exoplanetu s vodní párou.

Přítomnost vodní páry v atmosféře na teplé kamenné planetě by totiž představovala velký průlom pro vědu o exoplanetách. Planety obíhající kolem trpasličích hvězd jsou totiž hlavními cíli při hledání atmosféry u kamenných exoplanet. O exoplanetách panuje mezi astronomy obecný předpoklad, že jsou to planety s největším potenciálem pro existenci života. Musí se ale samozřejmě nacházet v obyvatelné zóně tak, aby nebyly příliš chladné nebo naopak příliš horké a samozřejmě na nich musí být voda.

Autorský článek, další zdroj: NASA

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod