Vědci objevili co se nachází v jádru Marsu. Planeta není ani zdaleka tak mrtvá jak vypadá

 Vesmír 
03. května 2023 08:18 / Lukáš Bauer
  1
📷
2 fotografie v galerii
Mars má jiné jádro než Země, přestože jsou planety podobné Depositphotos
Díky roverům, kteří usilovně pracují na výzkumu rudé planety, se vědcům podařilo detekovat marsovská zemětřesení, která vycházela z jeho jádra. A právě jádro planety Mars se stalo předmětem nejnovějšího výzkumu, který odhalil detaily ohledně jeho skutečného složení.

Vědci využili k novému výzkumu celou řadu seismických údajů, které za dlouhé čtyři roky své působnosti na Marsu nasbírala sonda InSight. Díky detailnímu mapování složení jádra Marsu se vědcům podařilo zjistit, že jádro rudé planety je tvořeno převážně slitinou železa s překvapivě velkým obsahem síry a kyslíku.

Právě tyto informace mohou vědcům mnohem lépe porozumět historii celé planety a proč se velikostí podobná planeta tolik liší od Země. Byť se totiž jedná o podobné světy, jeden je vyprahlý bez života a druhý je zelenou planetou překypující životem. Vědci tak dokázali staletou tradici sledování seismických vln aplikovat na výzkum světa vzdáleného miliony kilometrů od Země.

Známka vnitřní aktivity

Samotné zemětřesení je známkou aktivity uvnitř každé planety. Vědci dokáží využít speciální druh akustického rentgenu, který zachytává seismické vlny jež se šíří směrem ven ze svého výchozího bodu. Během svého průchodu planetou však tyto vlny naráží na nejrůznější překážky v podobě různých hornin a materiálů. Díky sofistikovanému zařízení tak mohou vědci vytvářet jakési mapy toho jak objekt, jimž seismické vlny prochází, uvnitř vypadá.

Během svého relativně krátkého sledování nitra Marsu sonda InSight detekovala stovky zemětřesení, což vědcům poskytlo dostatek informací o nitru planety. Z toho byli vědci schopni sestavit první podrobnou mapu vnitřního složení Marsu a dozvědět se více o stavu vnitřní aktivity planety. Překvapivě se ukázalo, že Mars uvnitř není ani zdaleka tak mrtvý jak jsme se domnívali.

Seismické vlny jako sonar

Marťanské jádro zůstalo dlouhou dobu neprozkoumané, ale v roce 2021 sonda InSight zaznamenala hned dvě velké události, které se odehrály na opačné straně planety. Jednou z událostí bylo silné zemětřesení a druhou náraz meteoritu. Právě díky tomu, že se obě události odehrály na opačné straně, mohla sonda dokonale zkoumat vlny procházející napříč planetou. Díky vlnám se vědcům podařilo odhalit hustotu a stlačitelnost různých materiálů

Vědci tak zjistili, že na rozdíl od zemského jádra je marsovské jádro celé tekuté s vysokým obsahem lehčích prvků. Až pětinu jeho hmotnosti tvoří síra, kyslík, vodík a uhlík. To znamená, že jádro je méně husté a stlačitelnější než jádro Země, což by mohlo vědcům pomoci lépe porozumět rozdílům mezi těmito dvěma planetami.

Jak zmizelo magnetické pole Marsu

Už dlouho víme, že Mars nemá globální magnetické pole. Na Zemi pomáhá magnetické pole zabránit úniku atmosféry a vody do vesmíru. Známé jako geodynamo se vyrábí v zemském jádru. Teplo se přesouvá z vnitřního jádra do vnějšího jádra, které vytváří cirkulující proudy, které se vlivem rotace planety stáčejí do vzorů. To vytváří a udržuje magnetické pole.

Předchozí výzkum, ve kterém vědci simulovali marťanské jádro, naznačil, že přítomnost lehčích prvků v jádře Marsu mohla hrát významnou roli při zabíjení jeho magnetického pole. Nyní máme podrobné informace o tom, co tam vlastně je, aby vědci mohli přesněji rekonstruovat historii Marsu.

Tyto informace by mohly pomoci zdokonalit naši schopnost lidstva hledat život mimo Sluneční soustavu. Vědci také mohou posbírat důležité poznatky o různých způsobech, jak se planety formují, rostou a mění v průběhu času, a to i z podobných materiálů kolem stejné hvězdy.

Zdroj: Sciencealert

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty