Sonda New Horizons fotila i odvrácenou stranu Pluta. Až teď ji vědci zveřejnili

 Vesmír 
24. listopadu 2021 07:21 / Radek Chlup
  0
📷
2 fotografie v galerii
Mlhová atmosféra na temné, mrazivé straně Pluta vědce zajímá kvůli desetiletému sezonnímu cyklu  NASA
Když prolétla v roce 2015 kolem Pluta sonda New Horizons, téměř všechny snímky se věnovaly straně osvětlené Sluncem. Druhá strana byla zahalena tmou, přičemž oblasti okolo jižního pólu tam setrvají po celá desetiletí. Sonda však nafotila i tuto neprobádanou stranu. Vědci museli snímky pečlivě upravit.

Než sonda učinila v roce 2015 kolem Pluta průlet, vědce napadlo, že největší měsíc planety Charon by mohl poskytnout dostatek odraženého světla k osvětlení temné strany trpasličí planety. 

New Horizons tedy stočili směrem ke slunci a když se sonda vzdalovala, snímala odvrácenou stranu Pluta. Na fotografiích byl vidět prstenec slunečního světla procházející mlhavou atmosférou Pluta, přičemž Charon slabě osvětloval některé světlejší, jiné tmavší skvrny na povrchu planety. 

Tajemný pól Pluta 

Celkem bylo vytvořeno 360 malých snímků. Astronom Tod Lauer z National Optical Astronomy Observatory pak na počítači fotografie upravil, odstranil rozmazání vzniklé pohybem sondy a odražené světlo měsíce přidal do každé této fotografie, přičemž vytvořil jeden jediný obraz. 

Tato pečlivá práce nám umožnila nahlédnout na odvrácenou stranu Pluta. „To, že vůbec něco získali, je působivé,” myslí si planetární vědkyně Carly Howettová. „Pracovat s tímto souborem dat bylo opravdu těžké. Sláva tomuto týmu, tohle bych dělat nechtěla.”

Dodala, že snímek může pomoci vědcům pochopit chování dusíkové atmosféry Pluta v jeho desetiletých sezonních cyklech. Psali jsme také: Sníh na teplé planetě. Na Plutu jsou zasněžené hory a vědci konečně ví proč

Zdroj: The Planetary Science Journal.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod