Signál z vesmíru, jaký dosud nebyl zachycen. Připomíná pravidelné bušení srdce

 Vesmír 
14. července 2022 16:22 / Mirka Malá
  1
📷
1 fotografie v galerii
Objekt, který signál vysílá, nepochází z naší galaxie Depositphotos
Z vesmíru se astronomům podařilo zachytit už desítky rádiových signálů. Naposledy si dokonce Číňané byli jisti, že skutečně zachytili mimozemšťany. Tentokrát ale z hlubokého vesmíru přišlo doslova bušení srdce.

Pravidelné signály trvaly 3 vteřiny a v každém tomto třísekundovém úseku se po 0,2 vteřiny zvýšila na moment intenzita záření. S tím se vědci ještě nikdy nesetkali. Signál zachytili už v roce 2019 a až dosud jej pečlivě zkoumali.

"Bylo to neobvyklé," uvedl astrofyzik Daniele Michilli z MIT Kavli Institute for Astrophysics and Space Research. "Nejenže to bylo velmi dlouhé, trvalo to asi tři sekundy, ale byly tam periodické špičky, které byly pozoruhodně přesné a vydávaly každý zlomek sekundy takové bum, bum, bum, jako tlukot srdce. Toto je poprvé, kdy jsme zachytili samotný periodický signál."

Pokud se zrovna v astrofyzice neorientujete, tak takovéto rádiové výbuchy jsou vlastně výbuchy radiace v rádiových vlnových délkách, které se odehrávají v mezigalaktickém prostoru ve velmi krátkých časových úsecích. I když se o tom často píše, obvykle to celé trvá doslova jen pár milisekund. A navíc se "ozvou" pouze jednou. O to překvapivější je, že najednou jsou tu opakující se signály, které jsou navíc tak pravidelné a přesné, že skutečně připomínají bušení srdce.

Takže co to tedy je za signály? Většina obvyklých rádiových signálů, popsaných výše, pochází z magnetarů, což si představte jako zmagnetizované objekty s velkou hustotou. O tomto novém opakujícím se signálu vědci zatím zjistili pouze to, že pochází z objektu, který je obklopen hustou plazmou. Ale mimozemšťané to asi nebudou. Vědci to sice neví jistě, ale přednost dávají nějaké neutronové hvězdě. Takže to vlastně zase může být nějaký magnetar, protože ten je druhem neutronové hvězdy.

Jednu jistotu ale vědci mají. Objekt, který vysílá takový pravidelný signál, přišel do naší galaxie z nějaké jiné. A co víc, jeho výbuchy byly doslova milionkrát jasnější než všechny dosud zachycené výbuchy magnetarů. Tak co to má všechno znamenat?

S trochou nadsázky tomu vědci říkají magnetar na steroidech. Ale to je samozřejmě pouze humor. Vědci zkrátka nevědí, a proto se budou svými přístroji zachytávat nové signály, aby mohli opravdu definitivně určit jejich zdroj. Zda se jim to znovu podaří, samozřejmě není jasné. Díky stále se vyvíjejícím technologiím a budoucím novým dalekohledům si ale myslí, že v budoucnu takových signálů odhalí mnohem více. Zatím ani neví, co signál s označením FRB 20191221A způsobuje, ani odkud to k nám přišlo.

Autorský článek, další zdroj: Science Alert

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum