Astronomové objevili obrovskou bariéru, která odděluje střed Mléčné dráhy od moře kosmického záření. Nikdo neví, kde se tam vzala

 Vesmír 
07. prosince 2021 06:48 / Mirka Malá
  6
📷
2 fotografie v galerii
Mléčnou dráhu chrání záhadná bariéra Pixabay
Střed naší Mléčné dráhy je podle nové studie ještě bizarnější, než si astronomové dosud mysleli.

Tým výzkumníků prozkoumal mapu radioaktivního gama záření, tedy formy světla s nejvyšší energií ve vesmíru, které může vzniknout, když do něj narazí extrémně rychlé částice zvané kosmické paprsky. A mapa odhalila, že je něco v blízkosti středu galaxie, co urychluje částice na obrovské rychlosti, velmi blízké rychlosti světla, a vytváří množství kosmického záření a gama záření těsně mimo galaktický střed. Nicméně i když galaktický střed tedy fouká do vesmíru neustálou bouři vysokoenergetického záření, něco poblíž jádra Mléčné dráhy brání velké části kosmického záření z jiných částí vesmíru ve vstupu dovnitř.

Vědci tento efekt popsali jako neviditelnou bariéru, která obalila galaktický střed a udržuje hustotu kosmického záření výrazně nižší, než je základní úroveň pozorovaná ve zbytku naší galaxie. Jinými slovy, kosmické paprsky se mohou dostat ven z galaktického středu, ale mají problém se dostat dovnitř.

Jak tato kosmická bariéra funguje nebo proč existuje, zůstává záhadou

Pomocí dat z dalekohledu Fermi Large Area Telescope tým potvrdil, že něco v galaktickém středu skutečně funguje jako obří urychlovač částic, který vystřeluje kosmické paprsky do galaxie. Mezi možné viníky patří černá díra Sagittarius A, protože černé díry by teoreticky mohly vystřelit určité částice do vesmíru, i když pohlcují vše ostatní kolem sebe, třeba zbytky starověkých supernov nebo dokonce silné hvězdné větry z mnoha hvězd nacpaných do galaktického středu. 

Mapa ale také odhalila záhadnou bariéru, tedy jasný bod, kde hustota kosmického záření výrazně klesá na okraji galaktického středu. Podle vědců je obtížné určit zdroj tohoto jevu, ale může jít mimo jiné o změť magnetických polí poblíž hustého jádra naší galaxie. Například hustá oblaka prachu a plynu v blízkosti galaktického středu by se mohla zhroutit na sebe, stlačit tamní magnetická pole a vytvořit bariéru odolnou vůči kosmickému záření. Nebo možná hvězdné větry z nesčetných hvězd v galaktickém středu tlačí zpět proti moři kosmických paprsků, podobně jako to dělá sluneční vítr. Je zapotřebí další výzkum, abychom přesně zjistili, co se vlastně vůbec děje v bizarních hlubinách naší galaxie. Dále čtěte: První mimozemský objekt nebyl dusíkový ledovec, potvrdili astrofyzici z Harvardu. Spekuluje se o mimozemské lodi.

Zdroj: Live Science.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47