První mimozemský objekt nebyl dusíkový ledovec, potvrdili astrofyzici z Harvardu. Spekuluje se o mimozemské lodi

 Vesmír 
23. listopadu 2021 16:16 / Mirka Malá
  64
📷
2 fotografie v galerii
Padla poslední teorie, zbývají už jen mimozemšťané M. Kornmesser / ESO (volný zdroj)
První mezihvězdný objekt, kterého jsme si kdy v naší sluneční soustavě všimli, známý jako Oumuamua, je stále středobodem zájmu vědců po celém světě. Teď je navíc jasné, že padla i teorie o dusíkovém ledovci.

V říjnu 2017, když astronomové poprvé spatřili objekt Oumuamua proplouvající naší sluneční soustavou rychlostí téměř 92 000 kilometrů v hodině, bylo jasné, že pluje příliš rychle na to, aby vznikl v naší sluneční soustavě. Když plochý nerovný objekt míjel Slunce, tak zrychlil natolik, že takovou rychlost nebylo ani možné vysvětlit gravitační přitažlivostí Slunce. Astronomové nenašli rovněž žádný viditelný důkaz pohonné látky, jako je vodní pára nebo plyny, které by unikaly z tohoto záhadného objektu.

Teorie o mimozemské lodi je znovu ve hře

Od té doby se vědecká obec rozdělila v podstatě na dvě poloviny. Jedni tvrdí, že jsme poprvé na vlastní oči viděli velmi pokročilou mimozemskou technologii, druzí zase hledají nějaké "pozemské" vysvětlení. A dusík byla rozhodně varianta. Astronomové vědí, že dusíkový led v naší sluneční soustavě existuje, protože ho našli na Plutu, takže nebylo nerozumné mít teorii, že se kusy dusíkového ledu občas oddělí od exo-Pluta. 

Podle vědců z Harvardu Amira Siraje a Avi Loeba je teorie dusíkového ledovce chybná, protože ve vesmíru není dostatek dusíku na vytvoření objektu jako Oumuamua, který je někde mezi 400 a 800 metry dlouhý a 35 až 167 metrů široký. Čistý dusík je vzácný, řekl Siraj, a byl nalezen pouze na Plutu, kde tvoří asi 0,5 % celkové hmoty. I kdyby byl všechen dusíkový led ve vesmíru seškrábán z každé planety podobné Plutu, o které se předpokládá, že existuje, stále by nebylo dost dusíku na vznik Oumuamua.

Jiná vysvětlení už nejsou

Konec teorie o dusíkovém ledovci vrací do hry možnost, že jsme opravdu poprvé, nebo alespoň oficiálně poprvé viděli na vlastní oči mimozemskou technologii. Oumuamua koneckonců byl rovněž prvním objektem, který kdy vletěl do naší sluneční soustavy a zase odletěl. Kromě toho dokázal měnit svoji rychlost.

Jedno z vysvětlení, že se objekt pohyboval díky mimozemskému pohonu, jako je například světelný kužel, který se zrychluje, když je tlačen slunečním zářením, už vědci předložili dávno. A jak se zdá, pozemská fyzika už žádná jiná vysvětlení hlavně ani nemá. Dále čtěte: Sonda Perseverance poslala na Zemi úchvatné fotografie starověkého kráteru Jezero z povrchu Marsu.

Zdroj: Live Science.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve