V hlubinách měsíce Europa to žije. Vědci přichází s dechberoucími poznatky

 Vesmír 
16. června 2021 19:43 / Lukáš Bauer
  0
📷
3 fotografie v galerii
Pod silným ledem se nachází na Europě oceán NASA
Oceánské dno měsíce Europa je tomu pozemskému podobné jako žádné jiné. Mezinárodní tým vědců se proto snažil zjistit, zda se pod hladinou oceánu Europy nacházejí podmínky vhodné pro život. Jejich výzkum přinesl velice zajímavá zjištění, které publikoval odborný časopis Geophysical Research Letters.

Jupiterův měsíc Europa je již dlouhou dobu jeden z nejnadějnějších vesmírných objektů kolem Země, na kterém by se mohla nacházet určitá forma života. Tento měsíc má totiž pod svým ledovým příkrovem ukrytý obrovský oceán, a splňuje tak základní předpoklad pro vznik života. Vědci se proto ve svém nejnovějším výzkumu zaměřili na to, jak to vypadá pod hladinou oceánu měsíce a přišli se zajímavým zjištěním.

Samotná přítomnost vody ještě nutně neznamená, že se pod ledem bude nacházet jakákoliv forma života, protože pro její vznik je potřeba mnohem více, například dostatek tepla v samotném jádru planety nebo měsíce. Dostatek tepla je v tomto případě tolik, aby mohlo být jádro vulkanicky aktivní. Z geologického hlediska tedy jádro objektu nesmí být chladné. Nejdůležitější jsou přitom hydrotermální prameny, které jsou doprovodným jevem vulkanické činnosti, právě ty totiž ohřívají jinak chladné a nehostinné vody. 

Oázy života

V pozemském oceánu vznikají díky hydrotermálním průduchům jakési ostrovy života uprostřed jinak pustého oceánu, přičemž základem takového ekosystému jsou především červi a bakterie, tedy organismy, které ke svému životu nepotřebují kyslík ani sluneční světlo, ale chemické látky, které z průduchů unikají do oceánu. Vědci se proto zaměřili na to, zda takovéto oázy života mohou existovat také na měsíci Europa a jejich výzkum přináší některé odpovědi.

Díky tomu, že na Europu působí asi 320tisíckrát silnější gravitace než na náš Měsíc, je těleso roztahováno doslova jako gumový míček a díky tomu vzniká uvnitř tělesa vysoké tření, jež produkuje dostatek tepla. Díky tomu na tělese i po miliardách let stále probíhá geologická a sopečná činnost. 

Existující vulkanická činnost

Vědci po zvážení všech okoloností a podmínek, které na jupiterově měsíci panují, mohou prohlásit, že pod ledem se v oceánu může nacházet prosředí, které je vhodné pro existenci života. Výzkumníci předpokládají, že vulkanickou aktivitu na dně Europy dokáží ověřit díky anomáliím v gravitačním poli, nebo analýzou chemického složení vodní páry prosakující přes spáry v ledové skořápce. Právě tyto otázky by měla pomoci zodpovědět sonda Clipper. Pokud proběhne vše podle plánů, v roce 2030 absolvuje sonda NASA kolem Europy několik přeletů. Dále čtěte: (Astronomové objevili hluboko ve vesmíru zvláštní objekt. Mohlo by se jednat o nejstarší hvězdu ve vesmíru).

ZDROJ INFO: https://richtopia.com

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod