Někteří vědci tvrdí, že pozemský život začal na Marsu

 Vesmír 
22. února 2021 15:52 / Mirka Malá
  3
📷
3 fotografie v galerii
Na Marsu byly podmínky pro život dříve než na Zemi NASA
Mohl život, jak ho známe, začít na Marsu místo na Zemi? Několik vědců tomu věří a ještě více vědců se domnívá, že bychom tuto možnost měli alespoň prověřit.

Tento speciální případ celkové teorie panspermie, kdy život na Zemi začal někde jinde a cestoval nebo byl na Zemi dosazen, má několik významných příznivců. V novém vědeckém článku  tito navrhovatelé tvrdí, že teorie dává intuitivní smysl na základě toho, jaké tyto dvě planety jsou.

Záhada života

Podívejme se na fakta. Za prvé nikdo neví jistě, kde a jak začal život. Můžeme přetvářet teorie na základě toho, co víme nyní a jaký je život ve fosilních a uhlíkových záznamech na Zemi.

Vědci také studují jedinečné vlastnosti, které Mars a Země sdílejí ve srovnání s ostatními planetami v naší sluneční soustavě. Mars je v mnoha ohledech menší a taková starší Země, která dříve spotřebovala své přírodní zdroje a elektromagnetické jádro. I to má intuitivní smysl. Menší kostka ledu se rychleji roztaví a menší kousek horkého jídla se ochladí rychleji.

Vědci studují genomiku jako způsob, jak extrapolovat počátky života. Pořadí, ve kterém se objevily stavební kameny, jako je RNA a DNA, lze spojit například s mnoha desítkami meteoritů z Marsu, o nichž je známo, že zasáhly Zemi v průběhu času.

Tato myšlenka splývá kolem posledního univerzálního společného předka (LUCA), což znamená jedinou buňku, ze které vznikly všechny ostatní buňky na Zemi. Všechny živé bytosti mají nějakého posledního společného předka. Například řekněme lidé a koně, jejichž posledním společným předkem mohou být vyhynulé třetí druhy savců.

Předek z Marsu?

Vědci se domnívají, že první život na Zemi přišel jen 200 milionů let po první tekuté vodě a marsovské panspermie poukazují na to, že Mars měl pravděpodobně povrchovou vodu dávno před Zemí.

"Řekněme, že očekáváte, že život bude vzkvétat, kdykoli se planeta ochladí do bodu, kdy může začít disponovat tekutou vodou," řekl Erik Asphaug, profesor planetárních věd na Arizonské univerzitě. "Ale při pohledu na naši vlastní sluneční soustavu, která planeta byla pravděpodobně obyvatelná jako první? Téměř určitě Mars.“

"Pokud by život měl začít kdekoli, mohl by začít nejprve na Marsu. Nevíme ovšem, jaké podmínky si první život žádal. Pokud by to vyžadovalo něco mimořádně zvláštního, jako je například existence měsíce nebo některé další faktory, které jsou pro Zemi jedinečné, pak by tomu tak nebylo. Ale jen z hlediska toho, kde byla tekutá voda dříve, je to zcela jistě Mars,“ uzavírá Asphaug.

Pokud by kousky z Marsu obsahovaly panspermie, které se nárazem rozlomí o jinou planetu, mohly přistát a vzkvétat ve "správné louži" na Zemi.

Astronomové tvrdí, že je větší pravděpodobnost, že život cestoval na Mars dříve, než cestoval na Zemi, a to z velmi prozaických důvodů. Země je blíže ke Slunci a všechno, co se k nám pokusí dostat, by se muselo vyhnout například obrovské gravitaci Slunce. Něco, co cestuje z vnějšku naší sluneční soustavy, by také mohlo být vystřeleno pomocí gravitace Jupitera přímo na Mars.

Jedním ze způsobů, jak tuto teorii otestovat, je studovat každý vzorek z Marsu na přítomnost DNA. Toto je nejnovější pokračování dlouhého zkoumání života na Marsu od naléhání astronoma Percivala Lowella, že Mars byl pokryt umělými kanály, až po současnost, kdy víme, že na Rudé planetě je stále nějaká zmrzlá voda.

Ať tak či onak, kdysi roztavené jádro Marsu ztuhlo, gravitace a atmosféra planety se snížila téměř na minimum a planeta pozbyla svoji základní ochranu pro jakoukoli formu života, kterou známe. Ale buněčná hmota může stále existovat, spící v chladu, kde ji pozemšťané možná už brzy najdou. Dále čtěte: Nový výzkum předkládá důkazy o tom, že část vody na povrchu Měsíce pochází ze zemského větru.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008