Vědci tvrdí, že člověk může skočit do černé díry. Bude z něj ale špageta a zpět už se nikdy nevrátí

 Vesmír 
16. února 2021 15:57 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Z černé díry se neumíme vrátit Pixabay
Vědci tvrdí, že lidé skutečně mohou prozkoumávat černé díry z první ruky. Je to ale jednocestný lístek. Pokud se chystáte skočit do černé díry, neplánujte, že byste se někdy dostali zpět do našeho vesmíru.

"Lidé to skutečně mohou udělat, pokud je příslušná černá díra supermasivní a izolovaná a pokud osoba vstupující do černé díry neočekává, že bude své poznatky hlásit komukoli v celém vesmíru," vysvětlují fyzici z Grinnell College. A to kvůli speciální fyzice nalezené v supermasivních černých dírách, která je kombinací gravitace a horizontu událostí.

Návrat není možný

Protože supermasivní černé díry jsou mnohem větší než hvězdné a mezilehlé černé díry, jsou všechny jejich části roztaženější. Padající člověk by se dostal na horizont událostí, tedy na hranici černé díry, za kterou nemůže ani světlo a kde gravitace je tak silná, že světlo tam obíhá kolem černé díry jako planety obíhají kolem hvězd.

Člověk, který by do takové černé díry skočil, by v ní dokonce i nějakou dobu vydržel. Ale samozřejmě by se z ní nikdy nedostal, což z toho dělá takovou jednosměrnou jízdu na horské dráze.

Z člověka by se stala špageta

Podle vědců jde o fakta o černých dírách různých velikostí. "U černé díry o hmotnosti našeho Slunce bude mít horizont událostí poloměr necelých 3 kilometrů. Supermasivní černá díra ve středu naší galaxie, tedy Mléčná dráha má naopak hmotnost zhruba 4 miliony hmotností Slunce a má horizont událostí s poloměrem násobně větším o několik milionů kilometrů. To vzhledem k blízkosti středu černé díry znamená, že tah černé díry na člověka se bude lišit násobkem 1 000 miliard mezi jeho hlavou a špičkou, v závislosti na tom, jak je veden volný pád," popisují vědci.

Takže jak se vyhnout špagetizaci člověka a dostat se k bezpečnému vznášení se? A proč věci do černých děr vstupují, ale nikdy nevycházejí? Vědci začali teprve nyní chápat konkrétní případy, ve kterých černé díry vylučují energii nebo informace a je nepravděpodobné, že by někdy měla podobu zprávy, nebo dokonce morseovského kódu od mizejícího astronauta.

Ale i tak se naše představivost váže na myšlenku studia černé díry zevnitř. Možná v daleké budoucnosti někdo vymyslí správný druh postroje, který by astronauta vytáhl zpět. A kdyby se to povedlo, pak teprve můžeme potvrdit některá fakta o tom, co se v černé díře děje či o dilataci času. Dále čtěte: Nová technologie přinesla fascinující snímek Měsíce. Byl pořízen přímo ze Země.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve