Nová technologie přinesla fascinující snímek Měsíce. Byl pořízen přímo ze Země

 Vesmír 
04. února 2021 16:38 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Nová technologie přináší fascinující možnosti NRAO/GBO/Raytheon/NSF/AUI
Test mocného nového vesmírného zobrazovacího nástroje nám dal nádherně podrobnou perspektivu místa Apolla 15 na Měsíci. Je to doslova fascinující podívaná.

Odražením silného radarového signálu od měsíčního povrchu byl nový přístroj schopen dosáhnout velkolepého rozlišení a zobrazovat dokonce objekty o velikosti kolem pěti metrů.

Observatoř bude v budoucnu fotit i Neptun

Tato nová technologie vytvořená pro observatoř Green Bank v Západní Virginii bude v budoucnu poskytovat ještě silnější radarové zobrazování, což potenciálně umožní vědcům studovat objekty tak vzdálené, jako například planeta Neptun.

Radarové zobrazování Měsíce však není nový nápad. Jedná se o mimořádně užitečný nástroj pro odhalování jemných struktur na povrchu a při delších vlnových délkách dokonce sondování 10 metrů pod povrchem, aby bylo možné pozorovat variace hustoty regolitu (zde na Zemi nám tato technologie může pomoci najít například pohřbené ruiny).

Ale observatoř Green Bank se snaží tuto technologii posunout ještě dále. Při zkoušce v listopadu loňského roku vyslal nový vysílač radarový signál na Měsíc, konkrétně zaměřený na místo přistání Apolla 15, tedy na malou plochu Měsíce.

Tento signál, když se odrazil zpět, shromáždila flotila radioteleskopů napříč USA, které v podstatě vytvářejí sběrné místo o velikosti kontinentu. A výsledkem jsou tyto dechberoucí záběry. Na snímku je vidět kráter zvaný Hadley C, který má v průměru asi 6 kilometrů a kolem něho vede lávová cesta Hadley Rille.

Technologie poslouží i k obraně Země

Věřte tomu nebo ne, to však není zdaleka všechno. Po tomto úspěchu bude tým pracovat na ještě výkonnějším vysílači, radarovém systému s vysokým výkonem 500 kilowattů, který jim umožní vidět ještě mnohem větší detaily.

Tento nástroj by byl užitečný pro všechny druhy vědy. Mohl by být dokonce použit k zobrazení prolétajících asteroidů a vesmírných úlomků, které nelze zachytit pomocí optických dalekohledů.

To by nám mohlo pomoci lépe porozumět populaci objektů, přírodních i antropogenních- v prostoru okolo Země, což by zase mohlo pomoci při obraně naší planety před potenciálně nebezpečnými objekty.

"Nový systém bude skokem v oblasti radarové vědy, který umožní přístup k dosud neviděným vlastnostem sluneční soustavy právě tady na Zemi,“ uvedla ředitelka observatoře Green Bank Karen O'Neil. Dále čtěte: Mars není rozhodně mrtvou planetou. Je aktivní a dochází tam ke změnám.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47