Úchvatné snímky Jupiteru ve vysokém rozlišení odhalují tajemství jeho divokých bouří

 Vesmír 
09. května 2020 07:45 / Mirka Malá
  2
📷
4 fotografie v galerii
Jupiter je divoká planeta International Gemini Observatory/NOIRLab/NSF/AURA M.H. Wong & team/Mahdi Zamani
Jupiter není klidné místo. Obří planeta je obklopena širokými pruhy vroucích mraků, které obepínají celou planetu a sahají do hloubek mnohonásobně větších, než je atmosférická vzdálenost mezi Zemí a vesmírem.

Divoké počasí plynového obra je tak odlišné od toho, které známe na Zemi, že astronomové se ho snaží pochopit už dlouho. Nyní mají vědci další kousek skládačky ve formě dechberoucího infračerveného a optického obrazu pořízeného na observatoři Gemini pomocí Hubbleova vesmírného dalekohledu.

Trvalá bouře je větší než Země

"Je to něco jako lucerna,“ řekl astronom Michael Wong z Kalifornské univerzity v Berkeley. "Vidíte jasné infračervené světlo přicházející z oblastí bez mraků, ale tam, kde jsou mraky, je infračervené světlo opravdu tmavé."

To zahrnuje i čáru zakřivenou kolem okraje Velké červené skvrny, což je permanentní bouře, která je o něco větší než celá Země. Podobné rysy už vědci v bouři viděli, ale nebylo jasné, co je způsobuje.

Juno odhalil blesky

Další zajímavosti o bouřích na Jupiteru přidal také mikrovlnný radiometrický přístroj  Juno, který obíhá kolem Jupiteru, a který detekoval 377 bleskových výbojů seskupených kolem polárních oblastí planety. Toto je v podstatě opak Země, kde jsou bouřky častější kolem rovníku.

Astronomové se domnívají, že to souvisí s tím, jak Slunce zahřívá obě planety, tedy Zemi a Jupiter. Na obou je rovník zahříván Sluncem. Na Zemi to vytváří konvekční proudy, které vedou k tropickým bouřkám.

Na Jupiteru, který je mnohem dále od Slunce, je rovníkové oteplování jemnější a stabilizuje horní atmosféru. Ale vědci si myslí, že toto stabilizační teplo nedosáhne pólu, takže bouřky jsou tam intenzivnější.

Kombinace dat z Juna a z Hubbleova teleskopu vrhá více světla do těchto divokých bouří. Tým zjistil, že údery blesků se na Jupiteru vytváří v místech s velkými oblastmi vlhkého vzduchu nad hlubokými mraky plnými vody. Jasné oblasti kolem těchto bouří jsou pak pravděpodobně způsobeny poklesem suchého vzduchu.

Mise Juno má skončit v červenci příštího roku. Pak budou vědci zkoumat data, která Juno o Jupiteru získá, a dávat je dohromady s pozorováními z různých observatoří. Vědci věři, že tak konečně budou moci zkoumat meteorologické cykly na této divoké planetě. Dále čtěte: Astronomové objevili nejbližší černou díru, která je vidět ze Země.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47