Vědci úspěšně léčí lidi s HIV. Po dekádách se daří nad zákeřným virem vítězit

 Věda a Výzkum 
05. března 2023 19:15 / Lukáš Bauer
  0
📷
2 fotografie v galerii
Virus HIV byl vyléčen novou experimentální léčbou Depositphotos
Němečtí vědci uvedli, že se jim podařilo vyléčit již třetího člověka, který byl nakažený dosud neléčitelným virem HIV. Podle posledního zaznamenaného úspěchu lékaři dokázali vyléčit dokonce muže, který nejen že měl virus HIV ale navíc také trpěl leukémií. Jedná se o již několikáté úspěšné vyléčení nakaženého HIV.

Skupina německých vědců oznámila, že se jim podařilo vyléčit již třetího člověka, který byl nakažen virem HIV. Tento člověka, který navíc trpěl leukémií, se tak stal teprve pátým oficiálně známým člověkem, který trpěl tímto zákeřným virem a byl zcela vyléčen za pomoci cílené léčby. Vědci to vnímají jako o to větší úspěch, protože nakažený trpěl další velice vážnou chorobou, která přímo ohrožovala jeho zdraví a jeho organismus tak musel bojovat hned se dvěma problémy naráz.

Případ třiapadesátiletého pacienta vědci detailně popisují v nové studii, která byla zveřejněna v odborném časopise Nature. Tento muž se nakazil HIV již v roce 2008 a od té doby podstupoval dostupnou léčbu, která sice virus nevyléčí, ale dokáže ho udržovat tak, aby se nerozvinula zhoubná nemoc AIDS. Již díky této léčbě není smrtnost viru zdaleka taková, jako byla například ještě koncem 20. století, přesto se ho však zcela vyléčit dosud nedařilo.

Takzvaná antiretrovirová terapie (ART) totiž dokáže potlačit virovou nálož v lidském organismu a zdravotní stav se už dál nezhoršuje. Lékaři ji nasadili i u tohoto nemocného. Muž se stal navíc součástí experimentálního programu IciStem, jež probíhá v Univerzitní nemocnici v Düsseldorfu. V rámci tohoto programu vědci zkoumají alternativní léčbu HIV, která vyžaduje transplantaci kmenových buněk. Stejná metoda dosáhla u zmíněného muže skvělého výsledku, objevil se u něj ale další problém v podobě leukémie.

Nemocný muž dostal transplantaci kmenových buněk od dárkyně, s níž se po genetické stránce dostatečně shodoval. K tomuto zákroku došlo zhruba dva roky po stanovení diagnózy rakoviny a pět let po stanovení diagnózy HIV. Po dobu léčby byly u muže zjištěny tak malá množství viru, že je běžné testy nedokázaly rozpoznat. Léčba HIV byla ukončena v roce 2018, tedy přesně deset let poté, co byl HIV u může zjištěn. Od té doby nebyly v jeho krvi zjištěny žádné stopy viru, které by byly schopné se replikovat.

První pacient, u něhož se předpokládá, že se vyléčil z HIV, byl Timothy Ray Brown. Ten podstoupil roku 2007 stejný druh transplantace kmenových buněk jako pacient z Düsseldorfu. A vloni byla z HIV touto biotechnologií vyléčena také první žena. Vědci v tomto případě získali kmenové buňky z pupečníkové krve. U dalších dvou evidovaných případů vyléčení z HIV vědci předpokládají, že k nim došlo tak, že imunitní systém obou pacientů zlikvidoval virus sám, tedy zcela bez léčby. Tento vzácný jev vědci zatím nedokázali vysvětlit. Kromě toho existuje velice vzácná skupina lidí s genetickou mutací, která je schopna viru zabránit v replikaci. Dále čtěte: (Vědci slaví průlomový objev: Mají vakcínu na smrtící virus způsobující jedno z nejhorších onemocnění, které může člověka postihnout).

Zdroj: Nature

Témata: virus, léčba, nemoc
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47