Teplota v oceánech letí vzhůru. Vědci alarmují před blížící se katastrofou

 Věda a Výzkum 
18. ledna 2023 16:20 / Lukáš Bauer
  19
📷
2 fotografie v galerii
Oceán se otepluje závratnou rychlostí Depositphotos
Oceán zažívá těžké časy a podle vědců může být brzo ještě hůř. V uplynulém roce totiž teplota oceánu překonala dosavadní rekordy, kdy teplota vody byla vůbec nejvyšší za celou historii jejího měření. Emise produkované člověkem tak zapříčinily hluboké změny v zemském klimatu a podle vědců hrozí katastrofa.

Jak ukazují nové souhrnné výsledky měření, teplota v oceánech v uplynulém roce pokořila všechny dosavadní rekordy. Mluvíme tu o průměrné roční teplotě oceánu, která byla vůbec nejvyšší za dobu, kdy vědci tyto statistiky evidují, tedy od roku 1958. Nová vědecká studie zabývající se klimatem Země varuje před nedozírnými následky hlubokých změn v zemském klimatu, které způsobila zejména lidská činnost a vysoké množství emisí vypouštěných do atmosféry.

Chladící systém Země selhává

Zvyšování teploty oceánu má totiž katastrofický dopad na mořské ekosystémy a ohrožené druhy zvířat. Samotný oceán je přitom tou nejúčinnější ochranou naší planety před klimatickými změnami. Obrovská masa oceánské vody totiž dokáže zadržet až devadesát procent tepla, které je zachyceno emisemi skleníkových plynů v atmosféře. Jak ale ukazují data, oceány začínají být teplem již nasycené a jejich funkce chladícího systému Země se omezuje. Data z klimatických záznamů ukazují, že rychlost teplotního růstu oceánu výrazně akcelerovala po roce 1990.

Samotná teplota oceánské vody má zela zásadní vliv na počasí téměř ve všech světových oblastech. Teplejší oceán přispívá ke klimatické nestabilitě, což se může projevovat častým extrémním počasím v oblastech, kde bylo kdysi mírnější klima. Nejvíce oteplující se oceán přispívá ke vzniku hurikánů a tajfunů, které jsou známé tím, že čerpají energii z teplé vody oceánu. Vyšší vlhkost v ovzduší zase přispívá k mohutným dešťům a bleskovým záplavám. Teplá voda v oceánech se navíc rozpíná, takže zvětšuje svůj objem což vede k narůstající hladině mořské vody. Tu zároveň stále rychleji zvyšují tající ledovce, takže se mořská hladina zvedá mnohem rychleji než dříve.

Nevratné změny

Současně také ale platí, že teplotu oceánu mnohem méně ovlivňuje přirozená proměnlivost počasí i klimatických podmínek než je tomu u teploty atmosféry. Vědci se proto domnívají, že samotné oteplování oceánu je zcela jasný důkazem toho, že lidská činnost je hlavní příčinou globálního oteplování. Vědci jsou toho názoru, že koloběh energie a vody na Zemi byl důsledkem vysokých emisí zcela narušen, a vytvořil tak znatelné změny v zemském klimatu. 

„Vliv oceánů na oteplování se projevuje i v oceánech. Teplejší oceány znamenají větší potenciál pro větší srážky, jaké jsme v uplynulém roce zaznamenali v Evropě, Austrálii a v současné době i na západním pobřeží USA,“ uvedl v rámci studie profesor Michael Mann z Pensylvánské univerzity.

Řetězová reakce

Nová analýza ukázala stále se prohlubující vrstvu teplé vody na povrchu oceánu, která je příčinou stále častějšího vzniku hurikánů. Vědci se domnívají, že je to způsobeno především tím, že studená voda oceánu nedostatečně ochlazuje větry, které pak nabírají na síle. Výzkum také ukázal, že v roce 2022 se v důsledku klimatické krize zvýšila pravděpodobnost a intenzita mnoha extrémních povětrnostních jevů, jako byly například prudké deště, které způsobily ničivé záplavy v Čadu, Nigeru a Nigérii.

Analýza zveřejněná v časopise Advances in Atmospheric Sciences využila údaje o teplotě shromážděné řadou přístrojů napříč světovými oceány a spojila samostatné analýzy čínského a amerického týmu, aby vypočítala obsah tepla v horních dvou kilometrech vodního sloupce, kde dochází k největšímu ohřívání. Vědci jsou přesvědčeni, že Země se aktuálně nachází v bodu, kdy je oceán na hranici své schopnosti obnovy. Pokud bude oteplování planety postupovat tímto tempem, spustí se řetězová reakce, ze které již není návratu.

Zdroj: Axis, Česká televize

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve