Všechno ovoce zdravé není. Některé plody obsahují stovky pesticidů, jak zjistili vědci. Nejhůře jsou na tom kupované jahody a špenát

 Věda a Výzkum 
12. září 2023 09:08 / Mirka Malá
  4
📷
3 fotografie v galerii
Jahody jsou velmi oblíbené Depositphotos
Letos se na seznam ovoce, které obsahuje nejvíc pesticidů, dostaly dokonce borůvky, prodávané v supermarketech. Doplnily tak zelené fazolky, které rovněž obsahují obrovské množství pesticidů. Takže otázka zní, kterému ovoci nebo zelenině je dobré se v obchodech raději vyhýbat?

Nejnovější seznam pro rok 2023 vznikl tak, že vědci analyzovali údaje na 46 569 vzorcích z celkového počtu 46 druhů ovoce a zeleniny, které provedlo ministerstvo zemědělství USA. Testované ovoce a zelenina je před testováním na pesticidy důkladně omyta nebo oloupána, než se vědci pustí do práce, takže ovoce a zelenina jsou před testováním v takovém stavu, v jakém je používáme v kuchyni. Výsledek je ovšem doslova strašný.

Na prvních příčkách tohoto odstrašujícího žebříčku se stále drží kupované jahody a špenát, pak následuje kapusta a kadeřávek. A následují broskve, hrušky, nektarinky, jablka, hrozny, papriky a feferonky a třešně. Nově k nim letos přibyly právě borůvky a zelené fazolky.

Co je důležité vědět, je fakt, že na těchto 12 potravinách bylo nalezeno celkem 210 různých pesticidů. Kapusta, kadeřávek a hořčice obsahovaly největší počet různých pesticidů, celkem 103 druhů, papriky a feferonky jich v sobě měly celkem 101. A co hůř, postižená je i dětská výživa, která podle studie obsahuje mnoho toxických těžkých kovů. A to může u malých dětí pochopitelně způsobit mnoho zdravotních problémů. Takže je opravdu dobré si rozmyslet, co v supermarketech kupujeme a dost možná je lepší se některého ovoce raději vzdát, popřípadě vyhledat produkty z ekologického zemědělství.

Naštěstí ale vědci ve svém nejnovějším výzkumu také zjistili, že tu je stále ovoce a zelenina, která žádné pesticidy neobsahuje. Takže co si můžeme v klidu koupit v obchodě? Například takové  avokádo se už dlouhodobě umisťuje na prvním místě seznamu nejméně kontaminovaných produktů a platí to i pro letošní rok. Následují kukuřice, ananas, cibule a papája, mražený sladký hrášek, chřest, medový meloun, kiwi, zelí, houby, mango, sladké brambory, meloun a mrkev.

Pokud se vám zdá, že zas tak o moc nejde, není to pravda. Jíst potraviny plné pesticidů znamená velký problém, zejména pro těhotné ženy. Mohou se totiž objevit různé vrozené vady u novorozenců, u dětí zase mohou vzniknout mimo jiné poruchy učení. Pesticidy nejsou žádná legrace. Konkrétně u borůvek a zelených fazolí bylo kontaminováno 90 procent zkoumaných vzorků. Jen pro zajímavost, před sedmi lety byly naposledy kontrolovány právě zelené fazole a tehdy obsahovaly 51 různých pesticidů. Nejnovější testování fazolek zjistilo dokonce 84 různých hubičů škůdců a 6 procent vzorků bylo pozitivních na acefát, což je insekticid, který je víc jak deset let zakázaný. I s kupovanými borůvkami to jde postupem let z kopce. V roce 2014 obsahovaly borůvky přes 50 různých pesticidů, v roce 2021 pak dokonce 54 různých pesticidů. Ale dva insekticidy, fosmet a malathion, byly nalezeny u téměř 10 procent vzorků borůvek.

Otázka zní, jak je možné, že se to s pesticidy u ovoce a zeleniny nelepší, a naopak je to horší, než před několika lety. Odpověď je jednoduchá. I když už řada pesticidů byla v průběhu uplynulých let zakázána, nahradily je prostě jiné. Pesticidy pěstitelé používají k ochraně proti škůdcům a plísním, takže sice ovoce či zeleninu vypěstují, ale těmito chemikáliemi otravují lidský organizmus. A dosud neexistuje žádná regulace, která by stanovovala, kolik a jakých pesticidů smí být během pěstování ovoce a zeleniny použito. Snad se tak brzy stane. Do té doby se vyplatí sledovat seznamy ovoce a zeleniny, kterým je třeba se v obchodech vyhnout.

Autorský článek, další zdroj: CTV News

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve