Vědci zjistili, že těstoviny jsou mnohem zdravější, než se dosud myslelo. Navíc ohřívané mají ještě méně kalorií, než čerstvě uvařené

 Věda a Výzkum 
02. března 2023 11:11 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Těstoviny mají správný poměr sacharidů a bílkovin Depositphotos
Těstoviny na všechny možné způsoby jsou sice oblíbeným jídlem, ale ne pro ty, kdo chtějí hubnout nebo držet štíhlou linii. Ti se proto obvykle těstovinám vyhýbají, protože obsahují sacharidy. Vědci ale nyní přišli na to, že těstoviny jsou mnohem zdravější, než si lidé dosud mysleli.

Tak jak to tedy s těmi těstovinami je? Vědci z University of Newcastle upozorňují zejména na fakt, že těstoviny nejsou až tak sacharidové, jak si běžně lidé myslí. Ale celé je to poměrně složité. A proto se to vědci rozhodli podrobně vysvětlit.

Vše souvisí s běžným denním energetickým příjmem, který jsme zvyklí počítat v kaloriích nebo kilojoulech. Ale aby naše tělo dostalo každý den ten správný přísun energie, musí dostat také správné množství makroživin, jinými slovy potravin, které jsou schopné toto množství energie, tedy makroživiny, dodat.

Mezi makroživiny se samozřejmě počítají sacharidy, tuky a bílkoviny. Ty našemu tělu dodají potřebnou energii, ale aby vše fungovalo správně, musí to být ve správném poměru. Proto také většinu diet odborníci označují za nezdravé, protože obvykle vypouští jednu nebo rovnou dvě z těchto důležitých makroživin, což mnohdy může vést až ke zdravotním problémům. To znamená, že aby vše bylo v té správné rovnováze, mělo by naše tělo denně dostat 45–65 procent energie ze sacharidů, 10–30 procent energie z bílkovin a 20–35 procent energie z tuků.

Správně jíst je tedy docela pořádná věda. Znamená to totiž, že je zdravé jíst denně 1,2 až 6,5krát více sacharidů za den než bílkovin. To z toho důvodu, že každý gram bílkovin má stejné množství energie jako gram sacharidů. Proto také vědci z Newcastlu označili těstoviny za zdravé. Poměr sacharidů k bílkovinám v těstovinách je totiž 38 gramů až 7,7 gramů, takže jsou zhruba v poměru 5:1 a tudíž se drží ve správném rozmezí poměrů jednotlivých makroživin.

A teď velmi důležitý závěr. To celé totiž znamená, že těstoviny obsahují takové množství bílkovin, které je ve správném poměru k sacharidům, které denně potřebujeme sníst. Vědci proto také potvrdili, že těstoviny tak rozhodně nejsou potravinou, kterou lze obviňovat z přibývání na váze. Dokonce je to naopak. Celkem už deset studií, jejich výsledky vědci na University of Newcastle dali dohromady, potvrdilo, že lidé, kteří pravidelně konzumují těstoviny, hubnou. Navíc se ukázalo, že po konzumaci těstovin zůstává v krvi tzv. „zdravá“ hladina glukózy, než třeba po bramborách.

Těstoviny navíc nikdy nejíme samotné, takže při přípravě různých těstovinových pokrmů spolu s těstovinami přijmeme ještě další energii, vitamíny a makroživiny ze zeleniny, masa, ryb a dalších přísad. V těstovinách navíc logicky nejsou jen makroživiny, ale také mikroživiny. Typicky pro těstoviny jsou to vitamíny B1 a B9, selen a železo.

A ještě jedna perlička. Vědci tvrdí, že úplně nejzdravější jsou těstoviny, které jíme, tak říkajíc, jako zbytky. To z toho důvodu, že uvařené těstoviny po vychladnutí pustí škrob. A to znamená, že když těstoviny znovu ohřejete nebo z nich večer připravíte nějakou rychlovku, mají ještě méně kalorií, než ty čerstvě uvařené.

Koneckonců, za nejzdravější dietu světa je dlouhodobě označována středomořská strava, jedno, z jaké části středomoří pochází. A v mnohých středomořských kuchyních mají těstoviny svoje nezastupitelné místo. Jenomže obyvatelé středomoří už dávno vědí, jak a s čím je jíst. A to je jeden z mnoha důvodů, proč je středomořská strava zdravá a dokáže pomoci i s hubnutím.

Autorský článek, další zdroj: The Conversation

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008