Matematický biolog vypočítal, jak velkou nádobu by bylo potřeba pro shromáždění všech koronavirů na planetě

 Věda a Výzkum 
15. února 2021 15:39 / Lukáš Bauer
  0
📷
2 fotografie v galerii
Nový typ koronaviru by se vešel do hrnku od čaje Pixabay
Výzkumník a matematický biolog Aby Yates vypočítal, že kdyby se koncentrovaly všechny částice nového koronaviru SARS-CoV-2 do jediné nádoby, nebyla by větší než hrnek na čaj. Tato zajímavá statistika tak přináší zcela jiný pohled na tohoto mikroskopického nepřítele člověka.

Jak velký je všechen koronavirus na naší planetě? Na tuto nevšední otázku nyní odpověděl matematický biolog Christian Yates z Univerzity of Bath. Podle jeho výpočtů by totiž všechen virus na Zemi po nashromáždění sotva naplnil hrnek od čaje. Přesto tento drobný nepřítel dokázal zabít už miliony lidí po celém světě a paralyzovat civilizaci.

Pro tento zajímvaý výpočet musel vědec nejdříve nashromáždit aktuální počet nakažených lidí z celého světa. K tomuto účelu využil epidemiologické modely, které mu poskytla organizace Institute for Health Metrics and Evaluation. Z těchto dat vyplývá, že se každým dnem na planetě nakazí novým typem koronaviru nejméně tři miliony lidí.

Stejně jako písku

Další důležitým parametrem Yatesova výzkumu byl také odhad, kolik průměrně tělo nakaženého člověka obsahuje virových částic. Ná základě známých poznatků, jako je velikost virové zátěže v jednotivých dnech od nakažení, která se pohybuje od jedné do sta miliard virových částic. Vědec proto pracoval s číslem 10 miliard a došel tak k závěru, že na světě se v jednu chvíli mohou nacházet až 3 triliony koronavirů.

Vědci se domnívají, že stejné množství jako koronavirů je na světě i písečných zrn, která jsou však mnohokrát větší. Velikost jedné virové částice se podle expertů pohybuje okolo sta nanometrů, což je jedna miliardtina milimetru. 

Čajový hrnek

Z těchto výpočtů dokázal vědec vyčíslit celkový obsah koronaviru na celé planetě, pokud by se všechny virové částice nashromáždily v jedné nádobě. Došel k závěru, že tento objem by nepřesáhl malý čajový hrníček o objemu přibližně 120 mililitrů. Jedná se o velice zajímavý výpočet, který připomíná jak drobnému nepříteli v současné době lidstvo čelí a jak velká opatření si tento virus vyžádal. Dále čtěte: (Koronavirus lze zastavit velmi rychle. Cesta je ale drastická).

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod