Přelomové zjištění. Zhoršení dvou smyslů odhalí, zda máte koronavirus

 Věda a Výzkum 
23. března 2020 13:25 / Erik Toman
  0
📷
5 fotografií v galerii
Zhoršení čichu a ztráta chuti jsou zásadními symptomy spojenými s nákazou koronavirem Pixabay
Koronavirus odhalí i ztráta čichu a chuti. Alespoň to tvrdí lékaři. Anosmie, tedy ztráta čichu, a ageuzie, čili ztráta chuti, se objevily jako zvláštní, ale výmluvný příznak nákazy koronavirem, který způsobuje nemoc COVID-19.

Britská asociace ušních, nosních a krčních lékařů s odvoláním na zprávy kolegů po celém světě vyzvala dospělé, kteří ztratili čich, aby se na sedm dní izolovali, i když nemají žádné další symptomy. Publikované údaje jsou zatím omezené, nicméně znepokojily lékaře dost na to, aby vydali varování.

„Opravdu bychom chtěli upozornit veřejnost, že jde o známku nákazy, a každý, u koho se objeví ztráta čichu, by se měl sám izolovat,“ napsala v e-mailu profesorka Claire Hopkinsová, předsedkyně Britské rinologické společnosti, která spadá pod ENT UK. „Tento krok může přispět ke zpomalení přenosu nákazy a zachránit životy,“ dodala.

Společně s předsedou ENT UK Nirmalem Kumarem vydali prohlášení, v němž vyzývají zdravotníky, aby používali ochranné prostředky, pokud budou léčit pacienty, kteří ztratili čich. Varovali také před prováděním zbytných endoskopických vyšetření nosních dutin, protože virus se množí v nose a hrdle, a tento druh vyšetření může vyvolat kašel nebo kýchnutí, které lékaře může vystavit vysoké hladině viru. Zprávy z čínského Wu-chanu, kde se koronavirus na přelomu roku objevil, také uváděly značné počty obětí v řadách ušních, nosních a krčních specialistů.

Britští lékaři se odvolávají na zprávy z dalších zemí, podle nichž značný počet pacientů nakažených koronavirem trpí anosmií. V Jižní Koreji, kde probíhá rozsáhlé testování populace, hlásilo 30 procent z 2000 pozitivně testovaných osob právě ztrátu čichu jako hlavní symptom. Průběh jejich nákazy byl mírný.

Americká akademie ušních, nosních a krčních lékařů v neděli zveřejnila na svých stránkách informaci, podle níž stoupá počet neověřených informací, že ztráta nebo zhoršení čichu a ztráta chuti jsou zásadními symptomy spojenými s nákazou koronavirem. Vyskytly se přitom u pozitivně testovaných pacientů, kteří neměli žádné jiné příznaky.

Tyto symptomy, pokud nejsou spojené s alergií nebo sinusitidou, tedy zánětem dutin, by měly lékaře varovat, aby provedl test pacienta na virus - a dotyčné osoby by měly zvážit, zda se raději dobrovolně neizolovat. WHO varuje před dalším nebezpečím spojeným s koronavirem.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008